Oko 1.600 učenika od ponedjeljka na dugoselskim prometnicama

ObrazovnoMalaUoči početka nastave gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić i ravnatelji obrazovnih ustanova, vozačima upućuju poziv na krajnji oprez u prometu. Više od 1.600 učenika osnovnih škola kretat će se dugoselskim prometnicama tako se upozorenje odnosi i na njih kao pješake te na njihove roditelje.

Upozorenje je upućeno sa sastanka gradonačelnika Stipe Velića i zamjenika Pave Jakovljevića s ravnateljima osnovnih škola i Dječjeg vrtića u Dugom Selu. Što se sigurnosti učenika tiče ravnatelji Gradu zahvaljuju na uređenju parkirališta za vozila pored škola te mole roditelje da vozilima ne ulaze u školska dvorišta, što je ionako zabranjeno. Dok od ravnatelja škola stižu zahvale za postavljene uspornike na prometnicima pored škole, dio vozača negoduje nazivajući Dugo Selo gradom ležećih policajaca. Ograničenje brzine u zoni škole je nužno kako ne bismo bili grad ležećih građana, iz škola poručuju ljubiteljima brze vožnje. Pješački prijelaz preko Ulice J. Predavca, na križanju s glavnom prometnicom, nesiguran je za pješake zbog duljine. Stoga će iz Grada zatražiti pojačani nadzor policije na kritičnom području u vrijeme prolaza učenika.

Škole pune učenika

U OŠ Ivana Benkovića upisana su 102 učenika u četiri odjeljenja prvog razreda. Iz škole je otišlo 18 učenika radi preseljenja, a došlo je desetak novih. Tako će školska godina započeti sa 755 učenika. U ponedjeljak 5. rujna učenici prvih razreda doći će u školu točno u podne, kazao je ravnatelj Branko Goleš. U ovoj Školi već je nekoliko godina organiziran produženi boravak pedesetero djece koji su zbrinuti od 7 do 17 sati radnim danom.

Učenici prvih razreda OŠ Josipa Zorića istog će dana u 11 sati doći u svoju školu. Tu je upisano 122 učenika prvih razreda, a to je dvadesetak prvašića više nego lani, kazala je ravnateljica Mara Mamuza dodajući kako stoga imaju jedno odjeljenje više nego lani. U tzv. staroj školi, gdje su radovi na uređenju u završnici, ukupno je 850 učenika.

Sugovornici procjenjuju kako stotinjak učenika s područja Dugog Sela pohađa Školu Stjepana Radića u Božjakovini.

Oko 1.800 učenika, koliko ih ukupno živi na području Dugog Sela, nalaže potrebu izgradnje treće osnovne škole, naglasio je gradonačelnik Velić dodavši kako će se sukladno planovima ubrzo izraditi idejno rješenje te glavni projekt sljedeće godine. Za novu školu neće biti potreban prijevoz učenika, a bit će izgrađena u Lukarišću pored tamošnje crkve.

U Dječjem vrtiću 450 polaznika

Pedagoška godina počela je 1. rujna za predškolsku djecu u Vrtiću. U školske klupe iz Vrtića otišlo je 120 djece, a 118 novih najmlađih polaznika upisano je u jaslice, dok je četrdesetak prijavljene djece ostalo neupisano. Nova jaslička skupina započela je novim programom prilagodbe, kazala je ravnateljica Draženka Sesan zahvaljujući Gradu na cjelogodišnjim potporama u provedbi raznolikih programa u toj ustanovi za što se godišnje izdvaja 8,5 milijuna kuna za te namjene. U Vrtiću je 450 djece raspoređeno u 16 skupina. U matičnom objektu smješteno je 14, a 2 skupine su u područnom objektu u Lukarišću.Skip to content