OŠ „Ivan Benković“ naj-filantrop škola: Djeca – pokretači dobrih promjena u zajednici

OŠ „Ivan Benković“ proglašena je za naj-filantrop školu na završnoj svečanosti projekta „Razvoj filantropske kulture u Hrvatskoj“ održanoj u petak 17. ožujka u Centru kulture – KNAP u Zagrebu. U ovom projektu, u organizaciji Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah uz partnere “Slagalicu” – Zakladu za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, te Udrugu Blank iz Zagreba, sudjelovalo je 40 škola iz središnje i istočne Hrvatske.

Certifikat naj-filantrop škole preuzeli su učenici škole „Ivan Benković“ i koordinatorica inicijative socijalna pedagoginja Nena Franić te ravnatelj Branko Goleš. „Osjećamo se ponosno što smo dali obol u širenju filantropske kulture na lokalnom nivou, a nagradi su doprinijeli i naši sugrađani koji su nam se pridružili na naš poziv“, izjavio je Goleš. Ovaj je projekt sufinanciran iz EU programa IPA 2012 Fostering Innovative Forms of Philanthropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society. Cilj projekta usmjeren je ka doprinosu razvoja individualnog davanja te razvoju strateške filantropije u Hrvatskoj. Specifični ciljevi su razviti inovativne individualne modele davanja u Hrvatskoj u kojima su glavni akteri promjena djeca i mladi.
Više o filantropskim aktivnostima dugoselske škole, rekla je koordinatorica Nena Franić. Svaka škola sudjelovala je organizirajući radionice o filantropiji, samostalan izbor bile su akcije koje su provodili. „Benkovići“ su tako na lanjski Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, osnovali svoj Filantropski klub „Klica sreće“, a prvom akcijom „Boca sreće“. prikupljali plastične boce. Novčana sredstva namijenili su za potrebe korisnika Dnevnog centra Stančić kao i za školske kolege slabijeg imovinskog stanja te za školski fond. Kako je kazala Franić, uključili su se svi učenici i učitelji. Održane su radionice te predavanje o filantropiji. U sklopu toga počeli su tražiti donacije od tvrtki s kojima škola surađuje te su tako dobili poklon pakete kojima su darivali 17 obitelji potrebitih učenika škole. Filantropske aktivnosti započele su i ranije, gotovo od samog osnutka škole. Redovito sudjeluju u humanitarnim akcijama poput UNICEF-ovih, surađuju s Caritasom, Crvenim križem, udrugama… U akciji „Mislimo jedni na druge“ skupljali su hranu za pučku kuhinju; slična je i akcija „Moja dva kruha“ u suradnji s udrugom „Zdenac“; posjećuju staračke domove; crtali su crteže za djecu na Onkološkom odjelu; škola je povezana kumstvom s jednim dječakom iz Afrike; u humanitarne svrhe idu sredstva od prodaje radova iz Školske zadruge „Martinovac“; hvalevrijedna je akcija „Đaci pomažu đacima“…. Koordinatorica projekta posebno je istakla ulogu učenika koji su, osim aktivno sudjelujući u prikupljanju, pokazali svoje velike potencijale odradivši predavanja te izradivši prezentacije i film.
Ovim su priznanjem oduševljeni svi. „Krenuli smo s pozitivnim namjerama, nagrada je samo podstrek za dalje i s akcijama se nastavlja. S obzirom da su mogli sudjelovati svi, ostvaren je glavni cilj – zajedništvo među učenicima. Također, oni sami prepoznali su svoju ulogu, a to je da mogu biti pokretači dobrih promjena u zajednici“, rekla je Franić najavljujući nove akcije učenika naj-filantrop škole.Skip to content