OTVORENA 7. STARA JELA Z DUGOGA SELA

U centru Dugog Sela, duž Kolodvorske ulice u tijeku je tradicionalna, poznata međunarodna kulturno-gastronomska manifestacija Stara jela z Dugoga Sela“ koju po 7. puta organizira Pučko otvoreno učilište, zajedno s Gradom Dugim Selom i Turističkom zajednicom Grada Dugog Sela.

Od jutarnjih sati traje bogat kulturno-zabavni program uz mnogobrojnu ponudu tradicionalnih jela i pića, a planirana su i gastro ocjenjivanja menija, kotlićijada, sajam antikviteta i igraonice, zabavni park za djecu. Službenom otvorenju nazočili su zamjenica i zamjenik župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, zamjenik načelnik Općine Križ Zlatko Hrastić, ove godine tri veleposlanika – veleposlanik Ujedinjene kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Kim Dong-chan te veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Gëzim Kasapolli, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović te predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjan Budimir, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian te u ime organizatora ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenad Haleuš Mali.

Gradonačelnik je sve tom prilikom pozdravio riječima – „Kako je dobro vidjeti vas opet“, dodajući kako uz visoke goste iz veleposlanstava,dugoselsku manifestaciju su posjetili direktorica Direkcije Miss Hrvatske za Miss svijeta Maja Vračarić, redatelj i producent Jakov Sedlar, gradonačelnik Bjelovara  Dario Hrebak, i brojni, brojni drugi gosti, među njima i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović. „Moja namjera je da ova manifestacija postane izvorno međunarodna manifestacija starih jela svih građana Dugog Sela, starih jela svih građana Europe, starih jela svih građana svijeta. Zato ćemo probati danas i neke svjetske kuhinje, a prije svega jela iz našega Dugog Sela“, poručio je gradonačelnik. Manifestaciju je svečano otvorila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. „S velikim guštom dolazim na ovu manifestaciju jer Dugoselci su dobri domaćini, vrijedni ljudi, a i svakom novom godinom oni su sve bolji i bolje organizatori manifestacije Stara jela z Dugoga Sela. Poseban pozdrav upućujem svim gostima iz ostalih županija, kao i svim izlagačima, proizvođačima koji sudjeluju danas. Zagrebačka županije se pozicionira kao gastronomska destinacija, enološka, ali i etnološka destinacija – a upravo ova manifestacija sadrži sve to“, poručila je dožupanica Žužak.

U sajmenom dijelu sudjeluje 50-ak izlagača iz šire i dalje okolice Dugog Sela – većinom OPG, obrti i kućna radinost. Uz izlagače kao sudionici International food festivala dolaze gosti iz Brazila, Južne Koreje, BiH, Kosova i Albanije. Na štandu organizatora, uz kupnju zdjelica, za sve goste omogućena je ponuda žganaca z špekom, prežgane juhe, juhe od buče, bažula z špekom, lovačkog gulaša, fiš paprikaša, vegetarijanskog gulaša s gljivama i kuhane kukuruze. Program cjelodnevne manifestacije vodi popularni Ivan Fiolić Fio i Martin Fiolić, a posjetitelje će zabavljati grupa Raspašoj, Ivica Pepelko te ženski ansambl Extra kvintet iz Slovenije.

Proglašeni najbolji u kuharskim natjecanjima

Tijekom dana održano je i ocjenjivanje u kuharskim natjecanjima koje su vodili stručni predstavnici Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu  profesor kuharstva Pavao Bator i Stipe Komljenović, te predstavnici Grada Dugog Sela i Turističke zajednica Dugo Selo Zvjezdana Budor Klarić.

Stručni sud odučio da je pobjednik kotlićijade – ekipa SDP-a Dugo Selo, drugo mjesto osvojio je Ivan Brajković iz Skradina, Dubravice i treće mjesto – ekipa iz Majkovca.

Za najbolju gusku s prilogom proglašena je od ekipe KUD-a Brčevec, druga najukusnija guska bila je iz Gradske udruge umirovljenika Dugo Selo i trećeplasirana iz KUD-a Lupoglav.

Najbolju zlevanku napravila je Milica Điđa iz KUD-a „Posavka“ iz Oborova koja je ujedno napravila i drugu najbolju zlevanku, dok je trećeplasiranu napravila ekipa KUD-a Lupoglav.

Za najbolji uređen štand proglašen je Ivica Cesar s bučinim uljima, drugi najbolji je bio štand Suzane Sviben „Oprema za bebe“ i treći najbolji štand je KUD-a Brčevec.Skip to content