Otvorena izložba idejnih rješenja budućeg Spomen obilježja žrtvama stradalima u Domovinskom ratu

U Domu veterana Domovinskog rata u Dugom Selu, na Arcusovom trgu, danas je otvorena izložba pristiglih radova na javni natječaj za idejno rješenje Spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu.

Kao što je poznato, Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Dugo Selo, kao investitor i Grad Dugo Selo, kao provoditelj, raspisali su početkom travnja ove godine natječaj za izbor najboljeg likovno-arhitektonsko-urbanističkog rješenja spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu s područja Grada koje će se graditi na južnoj strani Perivoja Ivane Brlić Mažuranić, nasuprot zgrade Doma zdravlja Dugo Selo. Ocjenjivački sud za izbor najboljeg rješenja kojim je predsjedao pokojni Željko Galović kao predstavnik udruga vezanih za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, a u čijem su sastavu bili i predstavnici Grada i struke, zaprimio je pet prijedloga rješenja, a na sjednici održanoj 20. lipnja izvršen je izbor najboljih rješenja. Stručni sud procijenio je da je najbolje rješenje autorskog tima Ive Hudan i Roberta Samardžića.

Tom prilikom danas Nikola Tominac, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini, zapovjednik 53. samostalnog bataljuna te zamjenik gradonačelnika Dugog Sela kazao je kako inicijativa o izgradnju novog spomen obilježja za branitelje je postojala već dulji niz godina. „Uzete su obzir lokacije ispred starog Doma zdravlja, te ova u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić koja je i odabrana jer daje spoj sjevera i juga grada te je na rubnom dijelu parka i kao takva puno je bolja od dosadašnje, ispred Pošte. Ministarstvo branitelja osiguralo sredstva na natječajnu dokumentaciju kako bi se projekt mogao realizirati, te se nadamo da će u narednom vremenu, po dobivanju svih potrebnih dozvola, spomenik biti izgrađen. Vrijednost spomenika iznosi 350.000 kuna“, rekao je Tominac zahvalivši se svima uključenima u projekt.

„Svaki spomenik nije spomenik prošlosti, već spomenik za budućnost – kako bi svi znali što smo proživjeli, zašto smo se borili i zbog čega sve ovo radimo. Lokacija budućeg spomenika je u blizini Dječjeg vrtića, Doma zdravlja, gdje je veliki protok ljudi. Ta pozicija je ujedno najbliža mjestu na kojem smo se postrojavali i odlazili u rat“, poručio je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, dodavši kako se zahvaljuje svim uključenima u realizaciju projekta, a ponajviše pokojnom Željku Galoviću koji je bio inicijator, kao i svim udrugama, a posebice autorima Robertu Samardžiću i Ivi Hudan.

„Idejno rješenje je moje dok je moja partnerica na ovom projektu Iva Hudan osmislila i uskladila spomenik u zadanom prostoru. Spomenik okruglog oblika simbolično predstavlja cjelovitost, ciklus života, koji je sastavljen od dijelova, pojedinci, branitelja. Spomenik sadrži i križ koji nije samo simbol vjere, religije, već i žrtve, patnje koju su branitelji dali u Domovinskom ratu“, na kraju je pojasnio nagrađeni autor Robert Samardžić.

Uz prvonagrađeni rad Roberta Samardžića i Ive Hudan, izloženo je i drugoplasirano rješenje Mate Turića i Matije Fukata, trećenagrađeni rad Hrvoja Đukeza, Hrvoja Labaša i Manuele Gortan, kao i ostala rješenja. Svi radovi mogu se razgledati svaki dan od 17,00 do 19,00 sati u Domu veterana Domovinskog rata, Kažotićeva 2, do 21. rujna.Skip to content