Otvorena izložba umjetničkih djela „sv. Martin 1 700“

Prigodom Dana grada, jučer je otvorena izložba umjetničkih djela „sv. Martin 1700“ u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Djela su nastala na 16. susretima likovnih umjetnika Zagrebačke županije, a inspiraciju u sv. Martinu našli su Silvio Balija, Marija Brckan, Ivan Čačić, Martina Gracin, Lidija Lovreković, Ivica Nemec, Vesna Majstorović, Dubravka Mijatović, Helena Ohnjec, Ivo Ostojić, Andrea Robić, Hrvoje Ružić, Robert Samardžić, Marijan Sekovanić, Irena Škrinjar, Šimun Tolić i Tomislav Tomić.

Njihova ostvarenja doprinos su ovogodišnjem obilježavanju 1700 godina od Martinova rođenja, sveca zaštitnika Dugog Sela, podsjetila je u uvodnom govoru voditeljica Centra za kulturu Nada Kozić. Po riječima likovnog kritičara Vanje Babića, u ovom sada već respektabilnom, šesnaestom izdanju, umjetnici su demonstrirali raznolikost u tretiranju osnovne teme. Jedni su se usredotočili na njegov lik biskupa; drugi na prepoznatljive simbole poput guske, mača i plašta; treći na prikaze stare crkve; dok su kod petih istaknuta promišljanja na tragu konceptualizma.

Brojne posjetitelje pozdravio je dogradonačelnik Pavo Jakovljević koji je izložbu otvorio, najavivši pritom događanja iz bogatog programa organiziranog za proslavu Dana grada. Otvorenju je nazočio pročelnik UO za financije Zagrebačke županije Ivica Bošnjak. Uz gradske vijećnike, predstavnike ustanova, udruga i dr., na izložbi je bio i načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić. Ova općina, smještena u najjužnijem dijelu Varaždinske županije, također slavi zaštitu sv. Martina. Svojevrsnim uzvratnim posjetom nastavlja se započeta suradnja u području kulture s obzirom da su dugoselski slikari sudjelovali na svibanjskoj likovnoj koloniji posvećenoj upravo velikom jubileju godišnjice rođenja zajedničkog sveca zaštitnika. Umjetničku večer glazbom su zaokružili nagrađivani mladi glazbenici, učenici Glazbene škole Jan Orešić i Luka Ivezić. Izložba slika i skulptura sedamnaest umjetnika bit će postavljena do 16. studenoga, razgledati se može u radno vrijeme POU-a. Posjete grupa potrebno je najaviti organizatorima.Skip to content