Ovogodišnje kolovoško nebo obasjano Super mjesecom i Suzama sv. Lovre

suze sv. lovreMožda ste se zapitali kada će ove godine na nebu zasjati „Suze sv. Lovre“ ili Perzeidi, jedan od najljepših astronomskih prizora na ljetnom noćnom nebu… Ove godine vrhunac kiše meteora, zvijezda padalica predviđa se pred zoru 13. kolovoza, a ukoliko imate sreće možete ih zamijetiti i ovih dana. Najbolji način za promatranje, ujedno je i najjednostavniji – golim okom, od tuda je i velika popularnost za promatranje ovog nebeskog spektakla. Perzeidi nastaju kao posljedica presijecanja Zemljine orbite sa putanjom kometa Swift–Tuttle oko Sunca. Matični komet u svom repu ostavlja zrnca prašine i kamenčića veličine teniske loptice i manje koji se u sudaru sa Zemljinom atmosferom uslijed trenja zapale i izgore što doživljavamo kao zvijezdu padalicu. Iako je aktivnost u obliku broja opažanih meteora podložna variranju, statističko predviđanje daje oko stotinjak meteora u satu. Izvor (odnosno radijant) Perzeida nalazi se u zviježđu Perzej, nazvanom po mitološkom junaku koji je odrubio glavu zmijokosoj Meduzi. Događaj je poznat i kao Suze svetoga Lovre jer vrhunac dostiže oko samog Lovrenčeva 10. kolovoza kada Zemlja prolazi kroz najgušći dio Perzeidskog potoka.
Kako god nazivali, ove godine najbolje vrijeme za opažanje kiše meteora je u noćima s 11./12. i 12./13. kolovoza, nakon 24:00 sati. Radijant će već biti dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod opažanja meteora je otići izvan područja koja su svjetlosno zagađena i naoružati se strpljenjem.
No osim meteora ove godine, i to ovog vikenda, u nedjelju 10. kolovoza, očekuje nas Super mjesec. Kolovoški uštap bit će najbliži pun Mjesec ove godine, a njegov perigej, točka najbliža Zemlji, bit će 356,896 km. Takva udaljenost između Mjeseca i Zemlje neće se ponoviti do 28. rujna 2015. godine. Eto, sljedećih dana imamo više razloga ustremiti poglede u visinu i uživati u prekrasnim astronomskim pojavama, zato neka nam je vedro nebo!Skip to content