Peta sjednica Gradskog vijeća Dugo Selo: U aktualnom satu o komunalnim i drugim pitanjima

Na početku zasjedanja 23. Studenog vijećnicima je predstavljen Dubravko Ponoš – direktor Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost koji je uoči sjednice razgovarao s gradskim vodstvom o realizaciji sustava odvodnje na dugoselskom području . Riječi je bilo i o izgradnji reciklažnog dvorišta u Dugom Selu koja je sufinancirana s tri milijuna kuna, što je 85 posto ukupnih troškova. Govoreći o suradnji s Gradom Ponoš je pohvalio pristup gradske uprave i pripremljenost kvalitetne dokumentacije projekata što će omogućiti povlačenje sredstava za planirane investicije.
Vijećnik Kruno Blažinović pitao je o novopostavljenim rasvijetlim tijelima u Puhovu. Pročelnik za financije Dean Dragičević odgovorio je kako je to probni period New Light projekta energetski učinkovite i ekološki prihvatljive javne rasvjete. Izvođač je besplatno postavio svjetla u tom dijelu slabije osvijetljenog naselja u trajanju mjesec dana.
Vijećnica Mara Mamuza zahvalila se na dodijeljenoj nagradi prigodom Dana grada upitavši zašto župan Zagrebačke županije, njegovi zamjenici niti pročelnici nisu prisustvovali sjednici. Gradonačelnik Panian postavljeno je pitanje proslijedio predsjedniku Vijeća Darjanu Budimiru, koji je potvrdio kako se župan Kožić ispričao zbog nemogućnosti dolaska te uputio izaslanicu – potpredsjednicu Zagrebačke županije Ljubicu Ambrušec.
Vijećnik Stjepan Štefinovec upitao je o tijeku projekta nove osnovne škole u Lukarišću. Upozorio je na neuređenost sjevernog ruba Ulice Josipa Zorića s otvorenim kanalom u blizini, u dijelu između Šaškovečke i Bjelovarske ulice gdje nema pješačke staze. Pročelnik za graditeljstvo Marijo Vinko potvrdio je završetak glavnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole za školu tijekom 2018. godine. Za gradnju nogostupa u navedenom dijelu Zorićeve prethodno je potrebna zamjena magistralnog cjevovoda i uređenje dotrajalih instalacija, odgovorio je Vinko, navodeći niz prioritetnih potreba u prilazima do osnovnih škola kao i nogostup s južne strane te ulice.
Vijećnica Anđelka Knezović Svetec zatražila je prikaz troškova za organizaciju nedavnih višednevnih martinskih svečanosti. Zahvalila se na pregledu troškova za manifestaciju „Stara jela z’Dugog Sela“, u kojima je prikazano kako je iz sredstava Pučkog otvorenog učilišta utrošeno 80.000 kn a iz gradskih sredstava dodatnih 34.319 kn. Vijećnica ukupni iznos smatra previsokim za navedenu manifestaciju. Gradonačelnik Panian nije se složio s njezinim komentarom i mišljenjem naglasivši kako su utrošena sredstva opravdana za iznimno uspješnu manifestaciju koja je održana.
Vijećnica Knezović Svetec još je postavila gradonačelniku pitanje o neriješenoj zaštiti žena nakon prestanka rada ginekološke ordinacije u Dugom Selu.
Na upit vijećnice Sunčane Žuteković o sufinanciranju zdravstvene djelatnosti iz grada, gradonačelnik Panian potvrdio je izdvajanje 80.000 kuna za specijalističku ORL djelatnost, dodavši kako bi se o dodatnim izdvajanjima za zdravstvo moglo razmatrati.
Vijećnik Stipo Velić upozorio je neučinkovito „krpanje“ ulica poput Kolodvorske i Rugvičke. Za uređenje cesta Velić smatra kako ih treba rješavati sa Županijom. Zanima ga i prijava projekata odvodnje za sufinanciranje.
Odgovoreno je kako su natječaji raspisani a početak radova predviđa se na proljeće. Navedene ceste nužno se saniraju radi predstojećih radova HŽ na izgradnji nadvožnjaka i rekonstrukciji željezničke stanice. Po završetku slijedi uređenje ulica u tom području, kazao je gradonačelnik Panian.
Vijećnicu Vedranu Dragičević Borovec zanimala je ugovorena izrada strategije – Dugo Selo pametni grad. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić izvijestila je o potpisanom ugovoru za izradu strategije s tvrtkom InfoDom, čija je ponuda u javnom pozivu, u visini 60.000 kuna, bila najpovoljnija. Strategija će biti napravljena za 70 dana, a izvršitelji su tijekom snimanja stanja ponudili suradnju i u drugim projektima.
Vijećnik Željko Remenar negodovao je zbog blata na Rimskom putu i Šenoinoj ulici te zbog neočišćenih bankina i graba u Andrilovcu.
Uzrok tome su radovi koje izvodi HŽ, odgovorio je pročelnik Vinko dodavši kako se od Županijskih cesta traže popravci, no zahtjeva je previše. Putne su grabe rješavane prije tri godine no napravljeni su nekvalitetni kolni ulazi, rečeno je.
Na pitanje vijećnice Renate Jelečki o isplati božićnice umirovljenicima, pročelnik za financije D. Dragičević odgovorio je – potvrdno.
Pitanje o prezentaciji grada u javnosti i vođenju odnosa s javnošću te doprinosu PR-a gospodarskoj djelatnosti – postavila je vijećnica Ivana Krišto. Gradonačelnik Panian mišljenja je kako se mora isticati Dugo Selo i predstavljati na sve dostupne načine, a prije svega se mora voljeti. Nakon prezentacije na televiziji i tisku pristižu upiti poduzetnika, istaknuo je gradonačelnik Panian koji je na upit o plaćanju odgovorio kako je 300.000 kn izdvojeno za informiranje Radio Martinu i tvrtki Ramona Rubin za televizijske emisije, a do kraja godine agenciji Media-Val bit će plaćeno 50.000 kuna.
Pitanja o radu upravnih vijeća postavio je vijećnik Siniša Kljajić koji je pitao gradonačelnika kad će raspustiti „sportsko vijeće“, te mu zamjerio moguće raspuštanje Vijeća Dječjeg vrtića. No sudeći po odgovoru, neće biti raspuštanja do kraja mandata.
Na upit o ustroju sigurnosti u gradu, gradonačelnik Panian potvrdio je kako po tom pitanju nema zabrinutosti uz najbolju Vatrogasnu zajednicu Dugog Sela.
Vijećnik Božidar Cik očitovao je nezadovoljstvo interpretacijom njegovog pitanja postavljenog na prošloj sjednici Vijeća, a koje se odnosilo na volontiranje gradonačelnika i naknadu, te je ukazao na pravopisne pogreške u novinarskom tekstu. Urednik Dugoselske kronike N. Haluš-Mali odgovorio kako interpretacija njegova pitanja sadrži ključne pojmove, a pogreške su ispravljene za predstojeće tiskano izdanje glasila.
Aktualni sat, tijekom kojeg su predviđena pitanja i odgovori, završio je negodovanjem pojedinih vijećnika koji su zamjerali nekim kolegama zbog komentiranja i raspravljanja o aktualnim temama. Stoga bi se ubuduće, složili su se vijećnici, trebalo usredotočiti na konkretna pitanja i odgovore , kako je i predviđeno poslovnikom .Skip to content