Počeli tečajevi za sigurno rukovanje i primjenu pesticida – upisi još uvijek traju

U dugoselskom Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo jučer je započeo prvi ciklus izobrazbe za sigurno rukovanje i primjenu pesticida. Trodnevni tečaj koji pohađa gotovo 50 polaznika održava se u suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih – Instruktažni centar Križevci, a namijenjen je osobama koje koriste pesticide za zaštitu bilja u poljoprivrednoj proizvodnji, pri održavanju parkova, okućnica, sportskih terena i ostalih javnih površina ili se bave njihovom proizvodnjom, skladištenjem i prodajom. Glavni cilj izobrazbe je osigurati održivu uporabu pesticida smanjenjem rizika i učinaka uporabe na zdravlje ljudi i okoliš, poticanje postupaka integrirane zaštite bilja. Naime, sukladno odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/2012) sve osobe koje prilikom obavljanja svog rada dolaze u doticaj s pesticidima moraju završiti program izobrazbe o sigurnom rukovanju pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida. Krajnji rok za države članice Europske unije da zabrane prodaju, kupovinu i primjenu pesticida osobama koje nemaju odgovarajuću izobrazbu za sigurno rukovanje i primjenu pesticida je 26.11.2015. godine.

Dugoselsko Pučko otvoreno učilište organizira tečajeve tijekom siječnja, a ovisno o zainteresiranosti polaznika i tijekom cijele godine. Tečaj traje 15 sati, a održava se četvrtkom, petkom i subotom u poslijepodnevnim satima. Cijena tečaja iznosi 400,00 kuna. Uvjet za pohađanje je završeno osnovna škola, a od dokumenata potrebno je priložiti fotokopiju osobne iskaznice i fotokopiju svjedodžbe.

Svi zainteresirani mogu se predbilježiti svakog radnog dana od 8 do 15 sati na adresi POU Dugo Selo, J. Zorića 21 a, tel. 2753-419. U grupi koja počinje 22. siječnja još ima slobodnih mjesta.

 

 Skip to content