Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Dugog Sela i Živog ateljea Dajht – Kralj

Kineski kipar i slikar prof. Lin Wen predstavio se po prvi puta dugoselskoj javnosti svojim akvarelima, kaligrafijom, kao i svojim glazbenim nastupom organiziranom na zanimljivom umjetničkom „kružoku“ protekle subote, 5. ožujka u Starim krovovima. Dolazak kineskog umjetnika u Dugo Selo omogućen je u sklopu suradnje Živog ateljea Dajht – Kralja i Grada Dugog Sela, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Dugog Sela Stipe Velića, o čemu je okupljene ispred organizatora upoznao Saša Kralj, prezentiravši ujedno i umjetnikov opus.
Lin Wen akademski je kipar i slikar koji je diplomirao umjetničku akademiju u Pekingu, a svoje bogato radni i životno iskustvo započeo je kao umjetnički konzultant za dizajn, te trenutno drži poziciju izvanrednog profesora na Sveučilištu Shantou. Svoje kiparske i slikarske radove tijekom dugogodišnje karijere izlagao je na niz samostalnih izložbi u Kini, Njemačkoj i SAD-u te je osvajač niza nagrada za dizajnerske projekte oblikovanja javnog i muzejskog prostora, među ostalim i prvo mjesto na natječaju za dizajn Muzeja kulturne revolucije Taishan te oblikovanju gradskog muzeja i kulturnog centra u Chaozhouu. Izložba u Starim krovovima obuhvaća dvadesetak akvarela nastalih tijekom njegovog rada u Kini i Americi, a donosi različite motive – od akata, portreta do pejzaža, a među izloženim djelima su i dvije autorove kaligrafije – o vjetru i kiši. Poseban ugođaj te večeri umjetnik je postigao glazbenom izvedbom na tradicionalnom kineskom instrumentu gu qinu, te izlaganjem o svom radu i životu umjetnika u Kini, nakon koje je uslijedila neformalna i ugodna interakcija umjetnika i publike.
Lin Wen ujedno je prvi umjetnik koji boravi u rezidenciji Živog ateljea DK, programa kojim se nastoji oživotvoriti umjetnička i osobna vizija pokojne umjetnice Vere Dajht Kralj, inače rodom iz Dugog Sela, pojasnio je Saša Kralj, sin umjetnice Dajht Kralj. Njen atelje je bio mjesto susreta raznih profila ljudi, razmjene iskustava i suradnje na projektima u obliku „otvorenog ateljea“ te se ovim programom nastoji nastaviti tu tradiciju, na način pozivanja umjetnika gostiju iz zemalja koje nisu toliko zastupljene u kulturnom životu Hrvatske, naročito iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.
U ime Grada Dugog Sela na otvorenju izložbe u Starim krovovima obratila se stručna suradnica Zvjezdana Budor Klarić pozdravivši suradnju Grada i Živog ateljea DK, posebice gostovanje Lin Wena u Dugom Selu. Napomenula je kako Grad zasada nema adekvatan muzejski prostor, no koji bi se mogao ostvariti preko strukturnih fondova EU, a u kojem bi se tada mogla pronaći i djela dugoselske umjetnice Vere Dajht Kralj, kao i drugih umjetnika relevantnih za kulturni razvoj ovog grada.

Izložba akvarela kineskog umjetnika bit će otvorena do kraja ovog tjedna, u prostoru ugostiteljskog objekta Stari krovovi, Kolodvorska 40, Dugo Selo.Skip to content