Posjeta školaraca i vrtićanaca u Policijsku postaju Dugo Selo povodom Dana policije

Uz današnji Dan hrvatske policije i blagdan njihovog zaštitnika sv. Mihovila djelatnici Policijske postaje Dugo Selo organizirali su Dan otvorenih vrata, a kao i svih godina dosada, u svoje prostore primili su naše najmlađe sugrađane – učenike osnovnih škola Josipa Zorića, Ivana Benkovića, ali i OŠ Rugvica i OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine te djecu iz Dječjeg vrtića Dugo Selo. Njima su predstavnici PP Dugo Selo – Marijan Bičak i Stjepan Belić na početku organizirali kraću turu kroz unutarnje prostorije PP Dugo Selo, a potom su im u dvorištu prezentirali opremu i uređaje s kojim se služe u svom policijskom poslu.

Bilo je tu različitih pomagala – od kaciga, štita, maske, forenzičke opreme, aparata za mjerenje alkohola, pa do vatrenog oružja. Naravno, svi koji su to htjeli mogli su sjesti na policijski motocikl ili u službeno vozilo, i na opće oduševljenje svih – pustiti sirenu. No, ove godine – za sve male goste policijski djelatnici pripremili su i iznenađenje – upoznali su ih s njihovim četveronožnim suradnicima iz Interventne policije – psima tragačima, napadačima i psima pronalazačima eksplozivnih naprava. Taj kontakt s psima bio je presudan s obzirom da su nakon toga dječja pitanja počela pljuštati kao kiša – „Pa kako on zna gdje se nalazi bomba?“, pitali su se učenici iz 2 d. razreda OŠ Josipa Zorića, nakon što ju je pas nepogrešivo pronašao u ruksaku. „Sve je stvar treninga i upornog učenja, baš kao što vi u školi trebate učiti i ponavljati gradivo kako bi bili što pametniji“, sa smiješkom su odgovarali policajci. Dok su vrtićka predškolska grupa Pčelica iz Dječjeg vrtića Dugo Selo, zajedno s njihovim odgojiteljicama, bila oduševljena kada su čula da će ih policajci vratiti u Vrtić – u marici.

Na ovaj način, uz neposredan kontakt s policijskim službenicima, osmišljen i prilagođen njihovoj dobi, djeca predškolske dobi i učenici nižih razreda, upoznaju se s ulogom policajaca „prijatelja-pomagača“, a sve u cilju stvaranja suradničkog odnosa temeljenog na povjerenju.Skip to content