POU Dugo Selo nije zaboravilo na Fašnik

Proslava Fašnika i navade koje se vežu uz razdoblje prije početka Korizme u dugoselskom kraju prikazane su u izložbi dokumentarnih fotografija koja je uz sam Fašnik prezentirana u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo. Fotografije fašničkih povorki i maskiranih skupina datiraju s početka prošlog stoljeća, pa sve do novijih dana, a govore o tradiciji proslave Fašnika u ovom kraju koja se njegovala generacijama, a i danas se nastoji očuvati. Izložbom fotografija pod nazivom „Dugoselski fašnik – kad ga je još bilo“, kao i prezentacijom novog broja fašničkih novina „Smrdljiv Martin“ – ove godine proslavu Fašnika preuzelo je Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, s obzirom da se dosadašnji Dugoselski fašnik otkazao, zbog nedovoljno prijavljenih grupa.

Prilikom otvorenja izložbe sve okupljene pozdravio je ravnatelj POU Dugo Selo Nenad Haleuš Mali, dok je više o tradiciji maskiranja našeg kraja govorila je Mirjana Kirin, profesorica u Osnovnoj školi Rugvica koja o istoj tematici, između ostalog, govori u svojoj novoj knjizi „Posavski zapisi“, koja bi ove godine trebala ugledati svjetlo dana. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček, koji se tom prilikom prisjetio lupoglavskih običaja, posebice oranja dvorišta na Pepelnicu. Danas je takav običaj gotovo zaboravljen, a niti se više ne vjeruje u magični učinak oranja i pepeljenja. Sam Fašnik je praznik vjerovanja u vječnu borbu dobrog nad zlim, u kojoj dobro pobjeđuje; dan kojim se priziva kraj zime i početak novog godišnjeg doba; dan u kojem se svako veselje, zabava i ludorija dopušta. A kako se zapravo slavi Fašnik – svima okupljenima pokazala je fašnička skupina iz Slobodne fašničke republike Lupoglav koja je tom prilikom istaknula i svoju nedavno prezentiranu zastavu na kojoj dominira sova.

Svi okupljeni gosti tijekom večeri mogli su se počastiti fašničkim krafnama, kuhanim vinom i kobasicama, a uz karikature i satiričke tekstove novog broja „Smrdljivog Martina“ i nasmijati.Skip to content