POVIJESNI UPSJEH HRVATSKIH NOGOMETAŠA JOŠ JEDNOM PROSLAVLJEN U DUGOM SELU

Unatoč tome što jučer hrvatska nogometna reprezentacija nije uzela zlato u Rusiji, već smo, kako se to običava reći, osvojili srebro zlatnog sjaja, uspjeh naših „Vatrenih“ koji su nam donijeli neopisivu sreću i zajedništvo, proslavlen je u svakom kutku Lijepe naše, a ni mi Dugoselci nismo nimalo zaostali u tom slavlju. Parafrazirao bih izjavu Winstona Churchilla iz 1940. godine, upućenu vojnim pilotima koji su tada obranili Englesku, i rekao da je teško upamtiti događaj iz povijesti, kao što je ovogodišnje svjetsko prvenstvo u nogometu, kada je jedna cijela nacija razloge za tako veliku sreću dugovala tako malom broju ljudi. Odabranici Zlatka Dalića uveli su nas u povijest i teško je da danas ima netko na ovoj „plavoj“ planeti tko ne bi znao prstom pokazati gdje je na karti ta malena Hrvatska čiji sportaši čine čuda na najvažnijim svjetskim natjecanjima.

Mi, koji smo pratili i slavili njihove uspjehe, pokušavali smo također, odavde, iz Domovine, ali i različitih dijelova svijeta gdje žive Hrvati, postati dio priče i na bilo koji način dati do znanja da smo svi sudionici te nezaboravne atmosfere koja traje i danas kada dočekujemo povratak naših junaka iz Rusije.

Teško je i opisati što se je sve radilo i kako se sve pripremalo za jučerašnje slavlje koje, bez obzira na rezultat te povijesne utakmice, nije moglo izostati. Od uobičajenog oblačenja u nacionalne „kockaste“ crveno bijele majice, preko oblačenja doljnjeg veša naopačke, ne bi li se spriječilo bilo kakvo „copranje“ pa do prebojavanja automobila, kamiona, a čak i oglasnih stupova u nacionalne boje. Bilo je i onih koji su smatrali da slavlje, koje neizostavno treba biti zajedničko, treba napraviti na najsvetijem dugoseslkom mjestu, podno stare crkve sv. Martina, gdje je na inicijativu dugoselskog poduzetnika Petra Micića Peće, organizirano najmasovnije dugosesko gledanje utakmice na otvorenom, na koje su putem društvenih mreža bili pozvani svi koji žele doći, a kojem se spontano pridružio cijeli niz sponzora, koji su sve prisutne počastili odojcima, janjcima i besplatnim pićem.

Sve je pak kulminiralo završetkom utakmice kada se veliki broj ljudi spontano okupio u središtu Dugog Sela slaveći ovaj veliki sportski, ali za nas u Hrvatskoj, ne samo sportski uspjeh, ne bi li međusobno podijelio radost koju su nam donijeli veličanstveni „Vatreni“.Skip to content