Pred palačom Drašković predstavljen budući Kulturni centar za posjetitelje – projekt vrijedan 14,4 milijuna kuna

Danas je pred bivšom zgradom Doma zdravlja i zgradom u nekadašnjem vlasništvu obitelji Drašković održana početna konferencija za novinare vezana uz buduće infrastrukturno uređenje i novu namjenu prostora, a to je Kulturni centar za posjetitelje.

Tom prilikom uz brojne predstavnike medije okupili su se i predstavnici Grada Dugog Sela na čelu gradonačelnikom Nenadom Panianom, njegovim zamjenicima Jasminkom Kokot Bambić i Nikolom Tomincem, gradskim pročelnicima i službenicima, kao i predstavnici tvrtke Logička matrica d.o.o. iz Zagreba na čelu s direktoricom Renatom Šeperić Petak.

Svoje veliko zadovoljstvo i ponos na početku je izrazio gradonačelnik Panian.

“Ponosan sam na svoj tim i suradnike što smo u ove tri godine uspjeli 50 milijuna kuna uložiti u građevine grada Dugog Sela i završiti sve planirane projekte u jednom mandatu. Bio nam je cilj započeti ih, ali mi smo ih uspješno i završili. Zadnji od svih je ova prekrasna zgrada, nekadašnje vlasništvo grofa Drašković i nekadašnji Dom zdravlja. Projekt uređenje ove zgrade koji je pokrenuo prijašnji gradonačelnik Boris Mahač izuzetno je važan projekt za Grad Dugo Selo jer se radi o brownfield lokaciji. Ostavštinu naših predaka privest ćemofunkciji na ovako značajan način. Ovaj projekt među svim projektima koje smo uspjeli realizirati tijekom protekle godine je kruna svega – gotovo 15 milijuna kuna koji će građanima Dugog Sela donijeti novi kulturni sadržaj. Samim time smo ispunili ciljeve iz predizbornog programa, no tu nismo stali. Sljedeći projekti su izgradnja biciklističke staze vrijednosti 7 milijuna kuna, izgradnja obilaznice kroz Dugo Selo te osnivanje Glazbenog veleučilišta. Grad Dugo Selo će postati europski grad značajan u kulturnom i poduzetničkom smislu, grad u neposrednoj blizini Zagreba koji mlade obitelji sve više prepoznaju i u koji se doseljavaju. Zahvaljujem se svim svojim suradnicima, Logičkoj matrici u realizaciji ovog projekta, projekta koji je poklon svim građanima Dugog Sela od nas“, kazao je gradonačelnik.

„Ovo je najveći infrastrukturni projekt koji je financiran sredstvima Europske unije i za koji je Grad Dugo Selo samostalni prijavitelj. Ukupna vrijednost iznosi 14.371.692 kuna, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12.212.672 kuna“, kazao je pročelnik za gospodarstvo i financije Dean Dragičević koji je sve upoznao s kronološkim slijedom realizacije projekta. „2008. godine tadašnja administracija Grada pokrenula je proces revitalizacije zgrade i stavljanja u javnu uporabu. No, nakon toga taj proces stagnirao jer je Grad imao druge prioritete i sredstva fondova EU koristila su se za druge namjene. Tek 2017. godine pojavila se prilika u suradnji sa Zagrebačkom aglomeracijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije da spomenutu zgradu revitalizira u brownfield lokaciju. Nakon toga je uslijedila revizija postojećeg projekta kako bi isti prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja u ljeti 2018. godine. Natječaj je pozitivno ocijenjen te je u srpnju ove godine potpisan ugovor s Ministarstvom. Infrastrukturna izgradnja samog objekta trebala bi potrajati do studenoga sljedeće godine, nakon koje bi uslijedilo opremanje. Planirani kraj provedbe projekta do kraja 2023. godine“, pojasnio je pročelnik Dragičević.

Drago Pavlek iz Logičke matrice istaknuo je: „Prenamjenom napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja, Grad Dugo Selo i njegovi građani dobit će vrijedan kulturno-povijesni značajan prostor. Poboljšanjem dostupnosti kulturnih sadržaja podignut će se razina kvaliteta života građana, kao i stanovnika okolnih općina te će pridonijeti očuvanju bogatog kulturnog identiteta grada. Zgrada bivšeg Brownfield lokacija je građevina koja je neadekvatno korištena, zapuštena, a predstavlja vrijedan prostorni resurs unutar urbanog područja. Dugo Selo se može pohvaliti bogatom poviješću. Zgrada je primjer reprezentativne gradske arhitekture javne namjene i ima kulturno-povijesnu, arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost. Ona je ujedno zaštićeno kulturno dobro i ovime će s spriječiti daljnje propadanje. Na području Dugog Sela ne postoji Kulturni centar, jedinu sličnu aktivnost provodi Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. Nadamo se da će Kulturni centar postati nositelj kulturnog života na području grda, te da će brojne manifestacije i aktivnosti kulturnih udruga zaživjeti u tom prostoru“, kazao je Pavlek.

Projekt revitalizacije stare zgrade Doma zdravlja kao „brownfield“ lokacije, u samom centru grada Dugog Sela doprinosi zaštiti, obnovi i valorizaciji kulturne baštine. Objekt je kao kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH pod oznakom P5393 (historicistička palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići). Ista zgrada će biti revitalizirana i u potpunoj funkciji do kraja 2023. godine. Građevinsko-infrastrukturni radovi započet će početkom sljedeće godine nakon provođenja postupka javne nabave i trajati će do kraja studenog sljedeće godine, a kompletna obnova će sadržajno objediniti tri cjeline:

  • muzejski stalni tj. galerijski postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada u prizemlju,
  • dvorana Gradske vijećnice s multifunkcionalnom ulogu na katu te
  • sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja u potkrovlju

 

1

 

12

13

14

15

16

2

3

4

5

6

7

8

9

 Skip to content