Search
Close this search box.

Predstavljamo aktivnosti i sadržaje radionica iz Projekta „Radost življenja“

Projekt „Radost življenja“ spoj je tradicijske kulture i vrijednosti obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti kroz koji se stanovnicima grada Dugog Sela i okolice omogućuje razvijanje povezanosti s tradicijom i teritorijem, jačanje kulturnog identiteta te razvoj umjetničke publike. Aktivno bavljenje kulturom pridonijet  će procesu aktivnog i zdravog starenja, omogućiti će starijim osobama korištenje kreativnih i intelektualnih kapaciteta i razvoj motoričkih vještina, ali i stimulirati njihovo sudjelovanje i jačanje društvenih kontakata i autonomije te pridonijeti  većoj radosti života i porastu samopouzdanja.

Grad Dugo Selo u suradnji s partnerima –  Pučkim otvorenim učilištem  Dugo Selo i KUD-om „Preporod“ dobili su  bespovratna sredstva    u sklopu financiranja „Umjetnost i kultura 54+“ za osobe starije od 54 godine.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije te jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba starijih od 54 godine kroz omogućavanje sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji kulture grada Dugog Sela.

U tome sudjeluju stanovnici  Dugog Sela stariji od 54 godine, posebice žene i nezaposleni koji su izloženiji izolaciji i izostanku participacije u kulturnim i umjetničkim programima. Oni polaze  radionice tradicijske umjetnosti – folklora, pjevanja i sviranja, izrade tradicijskog nakita i ruha kao i moderne umjetnosti – slikanja, modeliranja i kazališnog amaterizma, a svoja postignuća predstavit će javnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.716,78 kn

Najveći dio  sufinancira Europska unija /ESF (85 %), to je
685.709,26 kn

Iznos koji sufinancira Ministarstvo kulture RH iznosi 

121.007,52 kn – što je 15 posto ukupne vrijednosti

Projektne aktivnosti započele su u srpnju 2018. godine a provodit će se do početka 2020. godine.

U nastavku predstavljamo svaki projektni element, svaku radionicu, sadržaj aktivnosti, voditelje i polaznike.

FOLKLORNA KULTURA – pjesme i plesovi

Polaznice ove radionice projektnog elementa 1 uvježbavaju plesove i pjesme Posavine i Prigorja, a predstoji im učenje plesova s pjevanjem iz ostalih hrvatskih krajeva. Umjetnički voditelj ovog dijela programa je Stjepan Perko a Maja Mlinarek pomoćna je voditeljica u uvježbavanju.

Plesnom programu prethodilo je upoznavanje s narodnom nošnjom, s izgledom, dijelovima i tradicijskim obilježjima ovisno o plesu i području s kojeg potječu.

Grupu čine pretežito žene, plesača im nedostaje, no vježbaju redovito tako su već prilično naučile pjesme i plesove Posavine. To je uspjeh  zahvaljujući trudu,  budući su gotovo sve početnice u folklornom plesu i pjevanju. Tijekom proba  osjeća se dobro raspoloženje  unatoč zahtjevnom plesnom koraku koje plesačice  54 plus prate  sa svim svojih godinama života.

Tako s uzbuđenjem očekuju prvi nastup upravo s posavskim plesovima koje će izvesti na pozornici KUD-a „Preporod“, u programu predstojeće gradske manifestacije.

 

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content