Predstavljamo aktivnosti i sadržaje radionica iz Projekta „Radost življenja“

Projekt „Radost življenja“ spoj je tradicijske kulture i vrijednosti obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti kroz koji se stanovnicima grada Dugog Sela i okolice omogućuje razvijanje povezanosti s tradicijom i teritorijem, jačanje kulturnog identiteta te razvoj umjetničke publike. Aktivno bavljenje kulturom pridonijet  će procesu aktivnog i zdravog starenja, omogućiti će starijim osobama korištenje kreativnih i intelektualnih kapaciteta i razvoj motoričkih vještina, ali i stimulirati njihovo sudjelovanje i jačanje društvenih kontakata i autonomije te pridonijeti  većoj radosti života i porastu samopouzdanja.

Grad Dugo Selo u suradnji s partnerima –  Pučkim otvorenim učilištem  Dugo Selo i KUD-om „Preporod“ dobili su  bespovratna sredstva    u sklopu financiranja „Umjetnost i kultura 54+“ za osobe starije od 54 godine.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije te jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba starijih od 54 godine kroz omogućavanje sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji kulture grada Dugog Sela.

U tome sudjeluju stanovnici  Dugog Sela stariji od 54 godine, posebice žene i nezaposleni koji su izloženiji izolaciji i izostanku participacije u kulturnim i umjetničkim programima. Oni polaze  radionice tradicijske umjetnosti – folklora, pjevanja i sviranja, izrade tradicijskog nakita i ruha kao i moderne umjetnosti – slikanja, modeliranja i kazališnog amaterizma, a svoja postignuća predstavit će javnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.716,78 kn

Najveći dio  sufinancira Europska unija /ESF (85 %), to je 
685.709,26 kn

Iznos koji sufinancira Ministarstvo kulture RH iznosi  

121.007,52 kn – što je 15 posto ukupne vrijednosti

Projektne aktivnosti započele su u srpnju 2018. godine a provodit će se do početka 2020. godine.

U nastavku predstavljamo svaki projektni element, svaku radionicu, sadržaj aktivnosti, voditelje i polaznike.

UMJETNOST TRADICIJSKOG SVIRANJA

Sukladno ostalim radionicama koje nose obilježje folklorne tradicije, u okviru Projekta „Radost življenja“,   grupa poklonika uči tamburaško sviranje. U grupu je upisano 11 polaznica i polaznika koji su početnici, izuzev  nekadašnjeg tamburaša u KUD-u.

Repertoar je folklorni, tako pripremaju  prateću glazbu za posavske i prigorske pjesme i plesove. Sviraju pojedinačno a potom će zajednički u sastavu.  Vježbaju Remetsko kolo, Dučec,  Posavski drmeš, Staro sito i drugo.  Mario Sorić  – voditelj s višegodišnjim iskustvom koji je usavršio  tamburaško sviranje kao i učenje tamburaških sastava,  očituje zadovoljstvo dosadašnjim postignućima, dodajući kako će  uskoro biti uvježbani za nastup.Skip to content