Predstavljamo aktivnosti i sadržaje radionica iz Projekta „Radost življenja“

Projekt „Radost življenja“ spoj je tradicijske kulture i vrijednosti obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti kroz koje se stanovnicima grada Dugog Sela i okolice omogućuje razvijanje povezanosti s tradicijom i teritorijem, jačanje kulturnog identiteta te razvoj umjetničke publike. Aktivno bavljenje kulturom pridonijet  će procesu aktivnog i zdravog starenja, omogućit će starijim osobama korištenje kreativnih i intelektualnih kapaciteta i razvoj motoričkih vještina, ali i stimulirati njihovo sudjelovanje i jačanje društvenih kontakata i autonomije te pridonijeti  većoj radosti života i porastu samopouzdanja.

Grad Dugo Selo u suradnji s partnerima –  Pučkim otvorenim učilištem  Dugo Selo i KUD-om „Preporod“ dobili su  bespovratna sredstva    u sklopu financiranja „Umjetnost i kultura 54+“ za osobe starije od 54 godine.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije te jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba starijih od 54 godine kroz omogućavanje sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji kulture grada Dugog Sela.

U tome sudjeluju stanovnici  Dugog Sela stariji od 54 godine, posebice žene i nezaposleni koji su izloženiji izolaciji i izostanku participacije u kulturnim i umjetničkim programima. Oni polaze  radionice tradicijske umjetnosti – folklora, pjevanja i sviranja, izrade tradicijskog nakita i ruha kao i moderne umjetnosti – slikanja, modeliranja i kazališnog amaterizma, a svoja postignuća predstavit će javnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.716,78 kn

Najveći dio  sufinancira Europska unija /ESF (85 %), to je 
685.709,26 kn

Iznos koji sufinancira Ministarstvo kulture RH iznosi 

121.007,52 kn – što je 15 posto ukupne vrijednosti

Projektne aktivnosti započele su u srpnju 2018. godine a provodit će se do početka 2020. godine.

U nastavku predstavljamo svaki projektni element, svaku radionicu, sadržaj aktivnosti, voditelje i polaznike.

Umjetnost kraluža

Dvije grupe, ukupno 37  polaznica izrađuje i  tradicijskih nakit iz svih područja Hrvatske te iz drugih država gdje Hrvati žive. Tome ih uspješno uči voditeljica Vinka Mareković s dugogodišnjim iskustvom u izradi nakita koje je stekla u učilištima u Dubravi, Sesvetama  te Posudionici narodnih nošnji. Većinu nakita rade od staklenih perli, koje zamjenjuju koralje te ih nižu ili pletu  na više niti  konca, odnosno čvršćeg ribičkog konca. Plastika je u ovom postupku  potpuno isključena, napominje voditeljica. No dodaju se drugi elementi poput dukata, srebrnjaka i drugih inačica kovanoga  novca.

Takvi kraluži  izrađeni u skladu s tradicijom postaju vratni ili  prsni nakit  te manjim dijelom  nakit za oglavlja, posebice djevojačke krune.

Osim nizanja i pletenja voditeljica uči polaznice i tehnici  apliciranja staklenih  zrna na platnu. U svim vrstama nakita primjenjuju se tradicijske boje među kojima je najistaknutija crvena, bilo samostalna ili u kombinacijama pretežito s bijelom bojom.  Naravno, boje nakita  podudarne su s bojama narodnoga ruha. Radeći umjetnost kraluža polaznice uvelike pridonose tradicijskim vrijednostima.

Nakit je bojama i oblicima istaknuta priča o ženi, simbol  njezinog bračnog i imovinskog  statusa – naglašava voditeljica V. Mareković.

A polaznice su marnošću i stečenim vještinama izradile nakita koji će dopuniti ljepotu narodnih nošnji kao i samih žena koje će ih nositi.Skip to content