Predstavljena nova knjiga Dragice i Tihomira Pjevca „Razgovori s osnovcima“

„Razgovori s osnovcima“ novi je autorski literarni uradak Dragice Pjevac i njenog pokojnog supruga Tihomira Pjevca, ostvaren u vlastitoj nakladi i u suradnji s učiteljima Osnovne škole Josipa Zorića, Glazbenom školom Dugo Selo te uz potporu Grada Dugog Sela. Kao takav, „nastoji senzibilizirati djecu, učenike na razvijanje odnosa sa zavičajem i rodnim gradom te potaknuti ih na promišljanje na međugeneracijsku povezanost“, poručila je autorica, dodajući još kako je ova knjiga dar Gradu Dugom Selu uz njegov dan. Prilikom svečane promocije u prostoru Glazbene škole Dugo Selo urednik knjige Ivan Klasnić, istaknuo je kako su Razgovori s osnovcima bitan dio zavičajne književnosti koja se nadovezuje s ovogodišnjim projektom OŠ Josipa Zorića formiranja Zavičajne zbirke dugoselskog kraja koju, vjeruju u Školi, će uspješno završiti na proljeće. Knjigu je predstavila Renata Veličan, ukratko upoznavši sve sa svakom od šest cjelina u knjizi. „Moj povratak u školu“ donosi biografske dijelove autora, a nostalgično podsjećanje na to razdoblje izražava lirikom. Pjesmama se autorica zahvaljuje i čestita svim učiteljima/cama, učenicima OŠ Josipa Zorića s kojim se godinama družila izmjenjivala iskustva („ Čestitke učenicima“), dok su u cjelini „Gosti pjesnici“ predstavljene pjesme ravnateljice OŠ J. Zorića Mare Mamuze, Ana-Marije Šprihal, novinarke Dugoselske kronike i učitelja OŠ J. Zorića Ivana Dukmenića. „Književni natječaji“ donosi autorične nagrađivane radove, kao i neke od radova s kojima je sudjelovala na različitim natječajima, dok se u „Slikama iz prošlosti“ otkrivaju neke od značajnih obljetnica za Dugo Selo – 180 godina od rođenja Josipa Zorića, 145 godina željeznice u Dugom Selu, 115 godina župne Crkve sv. Martina biskupa te prilozi o povijesti Gradske knjižnice Dugo Selo te o petogodišnjem radu Glazbene škole Dugo Selo. Na posljetku autorica donosi akrostihove o nekim poznatim Dugoselcima.

„Učenici se uvijek vraćaju svojim učiteljima, a kada učitelja više ne bude, vraćamo se školi“, govoreći o nastanku ove knjige inspirirane čestim gostovanjima u školi, i inspirativnim razgovorima s učenicima. Nadahnuće za ostvarenje ovog djela pronašla je i u brojnim razgovorima sa svojim suprugom, koji ju nenadano zauvijek napustio prije nepune godine dana, a kojem je napisala i ovu posvetu:

„Tvoje Dugo Selo ostalo je smjelo,

toga se nikad stidjet ne bi smjelo.

Te stare drvene kuće i zidanice i dalje stoje,

i njima se naše godine broje.

Tu smo bili i tu smo ostali,

tu smo djeca bili i ljudi postali.

Hvala ti na razgovorima!“

Uz predstavljanje knjige održan je i prigodni program u kojem su sudjelovali učenici OŠ J. Zorića, učiteljica Aleksandra Vajzović Carić, dramska skupina KUD-a „Preporod“ te učenici Glazbene škole Dugo Selo i profesorica Marta Šimunović koja će izvesti dvije skladbe ravnatelja glazbene škole Daria Cebića, koje su posebno skladane za ovu prigodu ,,Dugoselski zvon“ i ,,Leave. U sklopu iste večeri održan je i kraći koncert dugoselskih glazbenih talenata Antonele Papak, Luke Ivezića i Jana Orešića. Oni su su uspješno se predstavili na državnom i regionalnom natjecanju, dobitnici su prve nagrade na svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj, 1. nagrade u Beču i u Italiji, nastupili su na regionalnom natjecanju iz komorne glazbe – uspješno predstavljajući naš Grad, Zagrebačku Županiju i Republiku Hrvatsku.Skip to content