Prelio se separator u Kemokopu, nema razloga za paniku

Građani Dugog Sela primili su prilično uzbunjujuće vijest da je došlo do istjecanja sadržaja iz separatora tvrtke Kemokop u otvoreni kanal, u Industrijskoj ulici u Dugom Selu, jer se ova tvrtka bavi prijevozom i zbrinjavanjem opasnih tereta. Međutim, kako saznajemo od mjerodavnih službi, stanje je pod kontrolom i nema razloga za paniku.

Na tererenu je bila i Državna vodopravna inspekcija, nadležni djelatnici Hrvatskih voda, policija te gradski komunalni redari i trenutačno se obavlja sanacija onečišćenog područja pod nadzorom djelatnika Hrvatskih voda, a koja će se obaviti o trošku tvrtke Kemokop d.o.o.

Kako saznajemo riječ je o izlijevanju sadržaja separatora koji se nalazi u tvrtki Kemokop, a koji se je prelio još prije desetak dana uslijed velikih kiša. Prema izjavama zaposlenika tvrtke u separatoru nije bilo sadržina koje prevoze cisterne ove tvrtke, već sadrine koje se u separator skupljaju iz kruga tvrtke. Zaposlenici Kemokopa su sami uočili problem i počeli sa sanacijom kanala koji prolazi uz Industrijsku ulicu, a spada u nadležnost Hrvatskih voda. Dežurni vodočuvar Hrvatskih voda radnju je uočio i prijavi nadležnim tijelima koja su odmah izašla na teren, nakon čega je djelovala inspekcija koja je uzela uzorke tekućine ispuštene u kanal te je ustanovljeno da se radi o mineralnim uljima, a manje količine mineralnog ulja uočene su i u kanalu u koji se ulijeva spomenuti kanal.

Nadležna inspekcija je proglasila prvi stupanj onečišćenja koji, kako saznajemo, ne bi trebao biti uzrok za paniku, niti ugroziti zdravlje okolnih stanovnika. Sanaciju izvodi specijalizirana tvrtka AEKS iz Ivanić Grada, a završetak sanacije očekuje se tijekom sutrašnjeg dana.

 Skip to content