PREMINUO RAVNATELJ GRADSKE KNJIŽNICE DUGO SELO ALEKSANDAR ANTOLOVIĆ

U Dugom Selu je u pedeset i petoj godini života, iznenada preminuo istaknuti hrvatski knjižničar i intelektualac Aleksandar Antolović, dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo. Aleksandar Antolović je rođen 30. lipnja 1962. godine u Sisku. Jedno kratko vrijeme je živio u Buzetu da bi  po završetku osnovne škole došao u Dugo Selo. Srednju upravnu školu završio je 1981. godine u Zagrebu. Nakon odsluženja vojnog roka upisuje Filozofski fakultet, a 1987. godine diplomirao je kao profesor filozofije i češkog jezika i književnosti. Do 1990. godine diplomirao je i bibliotekarstvo. Po završetku studija zapošljava se u Šahovskom savezu Hrvatske i ovdje ostaje pet godina.

U Pučkoj knjižnici u Dugom Selu 1994. godine zapošljava se kao bibliotekar. U travnju 1996. godine postaje voditelj knjižnice. Nakon razdvajanja knjižnice od Pučkog otvorenog učilišta 2000. godine imenovan je ravnateljem Gradske knjižnice Dugo Selo. Na toj je dužnosti ostao sve do svoje prerane smrti.

Teško je nabrojati sve što je Aleksandar Antolović u razdoblju svog ravnateljstva sve postigao. Fond knjiga je sa 15 000 porastao na gotovo 70 tisuća naslova. Godine 2005. otvoreni su Dječji i Glazbeni odjel, a knjižnica je dobila i dvoranu za organiziranje izložbi, književnih večeri i ostalih kulturnih događanja. Zbog neprestanog manjka prostora prošle je godine Dječji odjel preseljen kat iznad pa se tako dobio adekvatan prostor za Čitaonicu i Arhiv knjižnice.

Međutim, treba izdvojiti dva najvažnija postignuća ravnatelja Aleksandra Antolovića. Spomenuti Arhiv čini veliku Zavičajnu zbirku koja sadrži tisuće dokumenata, fotografija i druge građe vezane uz dugoselski kraj. To je zasigurno jedna od najvećih zbirki te vrste u ovom dijelu Hrvatske. Prikupljanje Zavičajne zbirke je u širem zamahu krenulo prije 15 godina da bi tek prošle godine bila prikladno smještena u zasebnu prostoriju. S rastom Zavičajne zbirke rodila se ideja o nakladništvu, o zavičajnoj biblioteci „Terra sancti Martini“. Prije svega je bila ideja što detaljnije prikazati lokalnu povijest, ali u biblioteci su objavljivani i recentni autori. Dosad je tiskano 56 naslova, jedna knjiga je u tisku, a tri su pred završetkom.

Aleksandar Antolović je bio čovjek neviđene energije, dušom i tijelom je uranjao u posao i tek što bi nešto završio, odmah se započinjalo s novim idejama, novim projektom. Koliko je bio ravnatelj, šef, još više je bio čovjek, prijatelj.

Njegova prerana smrt je nenadoknadivi gubitak ne samo za Gradsku knjižnicu Dugo Selo, nego i za grad Dugo Selo.

Komemoracija će biti u srijedu 11. siječnja u 10 sati u dvorani Gradske knjižnice, a knjiga žalosti bit će otvorena od sutra, 10. siječnja, do četvrtka, 12. siječnja, od 10 do 18 sati. Posljednji ispraćaj Aleksandra Antolovića je u četvrtak, 12. siječnja, u 10 i 40 sati na Krematoriju Mirogoj.Skip to content