Preporodaši naši predstavnici Županijske smotre koreografiranog folklora

Stručni žiri u sastavu dr.sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku i muzikologa Dražen Varga sinoć je po završetku Izlučne smotre koreografiranog i izvornog folklora za područje grada Dugog Sela, općina Rugvica i Brckovljani donio odluku kako će predstavnici KUD-a „Preporod“ i ove godine predstavljati naše područje na predstojećoj Županijskoj smotri koreografiranog i izvornog folklora djece i odraslih. Na Županijsku dječju smotru koreografiranog folklora koja će se održati u Maloj Gorici 28. svibnja odlazi Škola folklora (10-12 godina) i Mala škola folklora (8-9 godina) koji su izveli Ivanjske običaje Podravine pod nazivom „Faljen budi Jezuš Kristuš“ koreografkinja i voditeljica Matee Tumpa i Kristine Perković, te Dječji folklorni ansambl (12-14 godina) koji su izveli koreografiju „Belim selima Valpovštine“ koreografa i voditelja Stjepana Perka. Nastupe dječjih skupina Preporoda pratila je dječja tamburaška sekcija voditelja Marija Sorića. Na Županijsku smotru također u kategoriji koreografiranog folklora odraslih odlazi Preporodov Folklorni ansambl sa maestralnom izvedbom „Šokački i bošnjački folklorni motivi iz mađarskog dijela Baranje“ koreografa i voditelja Stjepana Perka, uz glazbenu tamburašku pratnju voditelja Marija Sorića.
Na sinoćnjoj smotri u prepunoj dvorani Preporod nastupili su još, oni najslađi i najmiliji – u kategoriji Dječjeg koreografiranog folklora dobne skupine (2,5-7 godina) – članovi Ogranka Seljačke sloge Lupoglav sa koreografijom „Igramo se gosti“ koreografkinje i voditeljice Željke Cik Grgošić, zatim KUD „A. Cesarec“ iz Brckovljana te članovi KUD-a „Preporod“ iz Folklorne igraonice koji su razgalili publiku s Dječjim igrama i pjesmama iz Slavonije pod nazivom „Dvoje milih, dvoje dragih“ koreografkinje i voditeljice Maje Matijaš.
KUD „Preporod“ ove godine obilježava značajan jubilej – 110. godišnjicu postojanja i kontinuiranog rada na koji je sve okupljene sinoć podsjetio i predsjednik KUD-a Preporod Mario Mlinarek, istaknuvši kako će tim povodom 4. lipnja biti održan svečani koncert Dječjih folklornih skupina, dok je koncert Folklornog ansambla najavljen 10. lipnja, uz gala koncert za zagrebačku publiku u Dvorani Vatroslava Lisinskog u studenom ove godine.Skip to content