Priznanje OŠ Josipa Zorića za uređenost okoliša

Osnovna škola Josipa Zorića najstarija je škola na širem gradskom području. Jedna od posebnosti ove ustanove je dugogodišnje zalaganje za uređenost okoliša te promocija održivog odnosa prema prirodi sukladno njezinu načelu „Njegujući biljke njegujemo sebe i svoju zajednicu“. Iako su aktivnosti na uređenju okoliša usmjerene prvenstveno na odgojnu komponentu, škola s jednakim interesom sudjeluje u ekološkim projektima natjecateljskog karaktera. Unatrag  nekoliko godina, na poticaj i uz osobitu predanost učiteljice biologije i kemije Sonje Grgac, škola se redovito uključuje u natjecanje osnovnih i srednjih škola za najljepše školske vrtove i ostvaruje pohvalne rezultate. Nedavno joj je dodijeljeno vrijedno priznanje za uređenost okoliša koje svjedoči o prepoznavanju uloženog truda i potvrda je zapaženosti među ostalim sudionicima natjecanja.

Projekt  „Najljepši školski vrtovi“, koji u sklopu radijske emisije „Slušaj kako zemlja diše“ i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vodi novinarka Lidija Komes, završio je svečanim proglašenjem najljepših školskih vrtova i dodjelom priznanja najboljim sudionicima natjecanja u tekućoj godini. Na svečanosti organiziranoj 21. studenoga na Hrvatskoj radioteleviziji, među brojnim prijavljenim osnovnim i srednjim školama, proglašeni su pobjednici natjecanja u dvije kategorije: najljepši školski vrt primorske Hrvatske i najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske. Proglašenju najboljih ostvarenja prisustvovale su ravnateljica škole Mara Mamuza i učiteljica Sonja Grgac kojima je uručeno vrijedno priznanje za uređenost okoliša. Iako je naslov najljepšeg vrta kontinentalnog dijela pripao drugom sudioniku natjecanja, škola je iznimno zadovoljna dodijeljenim Priznanjem za izuzetno uspješno sudjelovanje u projektu „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“.

Ravnateljica Mara Mamuza koristi ovu prigodu te pohvaljuje ideju i neumorno zalaganje učiteljice Sonje Grgac na realizaciji projekta školskog povrtnjaka, aduta ovogodišnje prijave na natjecanje, te uključenost ostalih djelatnika i učenika u radove na uređenju školskog okoliša. Za postignuti uspjeh škola duguje zahvalu i brojnim donatorima, roditeljima i građanima Dugog Sela, koji su prepoznali potrebe škole i svojim prilozima sudjelovali u uređenju školskog dvorišta i ostvarenju ovog priznanja. Važno je istaknuti da u ovogodišnjoj prijavi posebno mjesto pripada školskom povrtnjaku, neospornom prvaku među događanjima i projektima škole u protekloj godini, te parku s umjetnim jezercem ispred blagovaonice. Naime, osmišljenost i realizacija ovih novih cjelina u dvorištu OŠ Josipa Zorića u velikoj su mjeri rezultat kreativnosti i stručnog iskustva učiteljice Sonje Grgac.Skip to content