Proglašena katastrofa za područje Vukovarsko – srijemske županije

20. svibnja Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje proglasila je katastrofu za područje Vukovarsko – srijemske županije koja je pogođena poplavama.

20. svibnja od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokrenut je postupak organiziranja i uspostavljanja Operativno – komunikacijskog centra Državnog centra zaštite i spašavanja u Županji.

Molimo da svaku pomoć, koja se nudi za određena područja, proslijedite prema Hrvatskom Crvenom križu, koji će ju koordinirati sukladno potrebama i kako se ne bi otežala njezina distribucija prema potrebitima. Možete nazvati i Županijske centre 112, koji će Vam pomoći u koordinaciji:

Humanitarna pomoć
(hrana, odjeća, higijenske potrepštine i sl.
Pomoć volontera
Brodsko – posavska županija Društvo Crvenog križa Brodsko – posavske županije
Franjo Pavlović, 035 363 880
Županijski centar 112 Slavonski Brod: 035 112
Vukovarsko – srijemska županija Društvo Crvenog križa Vukovarsko – srijemske županije
Zvonko Domaćinović, 032 332 523
Županijski centar 112 Vukovar: 032 112

Za pomoć koja se nudi iz inozemstva molimo izvijestite Državni centar zaštite i spašavanja (e-mail dc.zis@duzs.hr).

Otvorena lokacija za skupljanje donacija na Zagrebačkom Velesajmu
Zbog velikog odziva građana, odnosno količine donacija koje prelaze prostorne kapacitete Ministarstva socijalne politike i mladih, obavještavamo građane da je otvorena nova lokacija za prikupljanje pomoći na Zagrebačkom Velesajmu, u Paviljonu 34 (ulaz Istok 3 i Zapad 3).
Na toj lokaciji će biti skladištene donacije u narednim danima i dostavljane ugroženom stanovništvu u Slavoniji prema potrebama.
Za sva pitanja vezana uz pomoć otvorene su telefonske linije Ministarstva socijalne politike i mladih – 01 555 7083 ili 099- 3806 402.
Također, pozivamo i zainteresirane volontere da se jave na Zagrebački Velesajam, Paviljon 34, kako bi pomogli oko sortiranja i utovara pomoći.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih oformljen call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima.
Na brojeve 099- 380 6408 i 099-380 6407 se mogu javiti svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje.
Na brojevima 01 555 7083 i 099- 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija.

Poziv volonterima iz Ministarstva socijalne politike i mladih
S obzirom da je interes građana da pomognu materijalnim donacijama građane pogođene poplavom u Slavoniji i dalje velik, na lokaciji skupljanja donacija na Zagrebačkom Velesajamu, Paviljon 34 (ulaz Istok 3 i Zapad 3), raste potreba za volonterima koji bi razvrstavali i utovarivali pomoć. Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva volontere i sve građane dobre volje da se odmah jave Volonterskom centru Zagreb. Kontakte možete pronaći ovdje.

Veća količina kišnih oborina koja je u proteklom razdoblju pala na području Republike Hrvatske a posebice na području: Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije te stanje u Bosni i Hercegovini, uzrokovalo je naglo podizanje vodostaja rijeka, podzemnih i zaobalnih voda. Nadmašeni su maksimalno zabilježeni vodostaji u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Županji.

Tags:


Skip to content