Projekt Foruma za slobodu odgoja u OŠ Josipa Zorića: „ŠKOLSKI VOLONTERI“ u akciji

Osnovna škola Josipa Zorića ove se školske godine uključila u projekt Foruma za slobodu odgoja „Školski volonteri“. Do sada je održano više volonterskih akcija, a stručno vodstvo i mladi volonteri, pripremaju i nove. U Noći knjige realizirat će aktivnost „Čitanje u zajednici“, održati predstavu u dječjem vrtiću, a finale je planirano za Dan škole 30. travnja kada će u školskom dvorištu organizirati humanitarni sajam „Male stvari za veliki osmijeh“, a sav će prihod ići u školski fond za učenike slabijeg imovinskog statusa. Ovom prilikom pozivaju se i svi sugrađani da im se od 10 sati pridruže u školskom dvorištu te svojim dolaskom i sudjelovanjem daju podršku ovom projektu.

Osnovna škola Josipa Zorića ove se školske godine uključila u projekt Foruma za slobodu odgoja „Školski volonteri“, čiji je cilj osnaživanje javnih odgojno-obrazovnih ustanova za uključivanje volontera u rad s djecom i promicanje volonterskih inicijativa. OŠ Josipa Zorića jedna je od tri škole iz Zagrebačke županije koje su odabrane za sudjelovanje u ovom poticajnom projektu.

U sklopu ovog projekta, članice školskoga tima − ravnateljica Mara Mamuza, pedagoginja Martina Jenik Pelivanović, defektologinja Natalija Hrnkaš, psihologinja Ivana Delač, učiteljica razredne nastave Sanja Todorić i učiteljica engleskog jezika Nikolina Ćerlek – osmisle su nekoliko projekata. U njih su uključene volonterke Mateja Čleković, studentica povijesti, i Tajana Hodko, magistra psihologije, koje od početka drugog polugodišta redovito dolaze u školu i rade s učenicima. Jedan aspekt njihovog angažmana u školi odnosi se na individualni rad s učenicima, odnosno na razvoju strategija učenja i uspješnije organizacije vremena za učenje, a drugi su aspekt među učenicima vrlo popularne radionice.

Tako su volonterke u svim petim razredima, pod vodstvom učiteljice Nikoline Ćerlek, provele niz radionica o strategijama i stilovima učenja, koje će se dalje nastaviti upoznavanjem učenika s mnemotehnikama i osmišljavanjem vlastitih načina za bolje zapamćivanje gradiva. Cilj ovih radionica je olakšati učenicima prelazak s razredne na predmetnu nastavu, omogućiti im lakše svladavanje gradiva i samim time bolji školski uspjeh, a sudeći po reakcijama učenika, radionice su dosad ispunile sva očekivanja.

Među četvrtim razredima, učenici su pod vodstvom učiteljice Sanje Todorić oformili skupinu „Mali volonteri“, koji su od školskih volonterki kroz nekoliko radionica doznali što je volonterstvo i kako se sve može volontirati u zajednici, na kreativnim su radionicama izrađivali uporabne i ukrasne predmete od vune, a započeli su i s osmišljavanjem volonterskih akcija koje će provesti do kraja nastavne godine. Također su dobili vlastite volonterske knjižice, u koje će se upisivati sve što kao volonteri rade.

Do kraja nastave, u planu je nekoliko volonterskih akcija koje će, uz pomoć volonterki Mateje Čleković i Tajane Hodko, osmisliti i provesti učenici, uz podršku i koordinaciju djelatnika škole. U dugoselskim vrtićima i Centru Stančić u tjednu Noći knjige realizirat će se aktivnost „Čitanje u zajednici“, u sklopu koje će učenici petih razreda pod vodstvom školskog knjižničara Ivana Klasnića čitati priče polaznicima vrtića, odnosno korisnicima Centra Stančić. U svibnju se također planira posjet dugoselskim vrtićima, ali ovoga puta s lutkarskom predstavom „Ribar Palunko i njegova žena“, nastale prema poznatoj istoimenoj bajci Ivane Brlić-Mažuranić. Predstavu će pod vodstvom učiteljice Sanje Todorić i školske knjižničarke Lade Grdan izvesti učenici 4. c razreda.

Na Dan škole, koji ćemo svečano proslaviti 30. travnja, učenici sedmih razreda organizirati će akciju „Male stvari za veliki osmijeh“, odnosno humanitarni sajam na kojem će se prodavati razni predmeti (odjeća, knjige, igračke, elektronička oprema, ukrasni predmeti, nakit…) prikupljeni od strane učenika i djelatnika OŠ Josipa Zorića, a sav će prihod od akcije ići u školski fond za učenike slabijeg imovinskog statusa. Ovom prilikom pozivamo sve sugrađane da nam se od 10 sati pridruže u školskom dvorištu te svojim dolaskom i sudjelovanjem daju podršku ovom projektu!

Ivana DelačSkip to content