Projekt NewPilgrim Age: Hodočasnik iz Albenge na dugoselskom dijelu Puta sv.Martina

Hodočasnik iz Albenge, Sergio Giusto stigao je danas u Dugo Selo. Ovaj talijanski umjetnik sudionik je projekta „NewPilgrimAge“, projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Interreg za Središnju Europu, u kojem je, podsjećamo grad Dugo Selo kao i Albenga, jedan od partnera. Cilj je zajednička suradnja svih partnera na promociji i turističkoj valorizaciji martinske baštine. Dočekali su ga gradonačelnik Nenad Panian, njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić, voditeljica dugoselskog projekta „NewPilgrimAge“ Zvjezdana Budor Klarić te komunikacijski menadžer na projektu Dean Dragičević.
Sergiova misija je posjetiti sva mjesta obilježena „Stopom sv. Martina“ odnosno prijeći europsku kulturnu rutu „Put sv. Martina“. Stopa je u Hrvatskoj prvo postavljena upravo na dugoselskoj staroj crkvi sv. Martina na Martin bregu koju je hodočasnik, kao i druge znamenitosti grada, posjetio. Razgledao je izložbu pisanica u Perivoju grofa Draškovića, gradsku klet i vinograde. Albenga je poznati vinorodan kraj, što je još jedna poveznica s Dugim Selom koje njeguje vinarsku tradiciju pod zaštitom sv. Martina.
Kako je kazala voditeljica projekta Z.Budor Klarić, Albenga je jedan od partnerskih gradova u Interregovom projektu, ova inicijativa je među njihovim aktivnostima posvećenim promociji svetomartinske baštine. Ideja je ostvarivanje trajne suradnje sa školama u svim martinskim mjestima, tako i sa dugoselskim, putem digitalne tehnologije. Mladi će na taj način, izmjenjivati znanja i iskustva o sv.Martinu, europskom simbolu dijeljenja.
Pješačeći, uz pratnju, hodočasnik prođe trideset kilometara dnevno. Cijeli njegov put će postati dnevnik koji će svakodnevno biti objavljivan online, s mnogo fotografija i videozapisa.  Po povratku u Albenge, održat će se izložba, biti izrađena publikacija, vodič s rutom i zanimljivostima. Giusto je posjetio mađarski Szombathely, Maribor, a nakon Dugog Sela kreće za Ljubljanu.Skip to content