Proslava Međunarodnog praznika rada u Dugom Selu s porukom „67 je previše!“

Ovogodišnje obilježavanje Praznika rada, po 12. puta, u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske Dugo Selo, Grada Dugog Sela i Turističke zajednice Dugo Selo održano je u centru grada, u Kolodvorskoj ulici gdje je tom prilikom podijeljen tradicionalni grah uz prigodni nastup Limene glazbe KUD-a Preporod. Uz čestitke svima okupljenima uz današnji dan, obratio se predsjednik dugoselskog SUH-a Milivoj Marić. Ovogodišnje proslave Praznika rada u organizaciji sindikata, a koji su u sklopu tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) bit će mjesto prikupljanja potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, pod nazivom “67 je previše”. Raspisivanjem referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju spriječilo bi se dizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Dugoselska proslava 1. svibnja također je protekla u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma, na koje je pozvao i predsjednik Marić. „Pokušajmo ispraviti nepravdu, poduprimo inicijativu „67 je previše“ i raspisivanje referenduma ne radi nas samih, umirovljenika, već radi naše djece i unuka. Zakonom neka gornja granica odlaska u mirovinu bude 65, a ne 67, no svi koji se osjećaju sposobni i zdravi u 67. godini neka im se omoguće da rade i dalje“, poručio je Marić. Također osvrnuo se na potrebe mlade radne populacije kojima je „nužna sigurnost radnog mjesta, a ne ugovor svaka 3 mjeseca, i tako unedogled. Dostatna i redovita plaća za potrebe cijele obitelji, a ne minimalac, pa dio na ruke ili čak ni to, radno vrijeme bez ograničenja, plaćeni prekovremeni rad, a ne slobodni dan ili druga razmjena“, istaknuo je Marić.

„Danas se s ponosom sjećamo na  višestoljetnu borbu za radnička prava, i toj borbi je bilo žrtava i vrlo teških trenutaka, no radnici su upornošću izborili se za prava koja se poštuju u većini zemalja. Moramo biti svjesni da proces poboljšanja radničkih prava nije kratkotrajan i da konstanto traje te da je nužno pratiti tržište i donositi odluke za dobrobit sviju“, kazao zamjenik gradonačelnik Dugog Sela Nikola Tominac čestitajući svima na kraju Međunarodni praznik rada.

U ime predsjednice središnjice SUH-a Jasne Petrović svima se obratila njena izaslanica Biserka Budigam koja također pozvala sve na potpisivanje inicijative „67 je previše“ koja će se provoditi do 11. svibnja. „Prema statističkim podacima životni prosjek muškaraca u Hrvatskoj je 70 godina, te naš životni vijek je u odnosu na ostale europske zemlje koje nisu pristale na ovu dobnu granicu do 67 je za tri godine kraći“, istaknula je Budigam, „dakle mislimo da je dovoljno ako se akumuliraju pošteno sva sredstava u mirovinske fondove da naši građani mogu mirovine primati već s navršenih 65 godina starosti.“

Nakon obraćanja svi okupljeni mogli su u šatorima pronaći okrejpu – porcije odličnog graha i pića koje se također besplatno dijelilo. Ove godine podijeljeno je 1.200 porcija graha, doznajemo.

Podsjećamo, Međunarodni dan rada obilježava se diljem svijeta u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Spomen je to i na krvlju ugušene prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., kojima su se radnici bunili protiv izrabljivanja i tražili osmosatni radni dan i veće plaće. U Hrvatskoj praznik rada se počeo slaviti 1890. godine te se održao do dana danas.Skip to content