Proslavljen Dan Zagrebačke županije – nagrada za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije dodijeljena Dugoselcu Janu Gorišeku

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti više od 300 uzvanika.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, župani susjednih županija te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Tom prilikom dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije, a nagrada za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu uručena je i našem dugoselskom učeniku Glazbene škole Dugo Selo – Janu Gorišeku.

Jan Gorišek rođen je 2004. godine. Izuzetno je talentirani glazbenik koji svojim znanjem i talentom na natjecanjima postiže iznimne rezultate. 2016. godine osvojio je 2. Nagradu na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. nakon toga osvojio je 2. nagradu na Međunarodnom glazbenom natjecanju Val Tridone International Music Competition 2016. u Italiji. Sljedeće je godine na istom natjecanju osvojio 1. nagradu. Vrhunac njegovog glazbenog talenta i umjetničkog stvaralaštva potvrđen je osvajanjem 1. mjesta i naslova svjetskog prvaka na tamburi u solo kategoriji na Svjetskom folklornom prvenstvu održanom od 21. do 27. kolovoza u Bugarskoj gdje je predstavljao grad Dugo Selo, Zagrebačku županiju i Republiku Hrvatsku.

Ista županijska nagrada na svečanoj sjednici Županijske skupštine uz obilježavanje Dana Zagrebačke županije dodijeljena je KUD-u Čiče iz Novog Čiča. Povelja Zagrebačke županije uručena je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Staniloviću iz Velike Gorice. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je tvrtki Iverpan d.o.o. iz Donje Zeline, dok je nagrada za životno djelo uručena književniku, dramatičaru, redatelju i publicistu Stjepanu Nini Škrabeu iz Jastrebarskog. Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice i diplome župana i predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Udruzi branitelja 151. samoborske brigade, a zahvalnica župana Zagrebačke županije trgovačkom društvu Aquachem d.o.o. za proizvodnju i trgovinu. Diplome predsjednika Županijske skupštine dodijeljene su mladim inovatorima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, dok je diploma župana Zagrebačke županije dodijeljena Stjepanu Fugaju, zapovjedniku Vatrogasne zajednice općine Gradec.

Tom prilikom na svečanoj sjednici svima se obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitavši uspješnih 25 godina Županije prigodnim riječima. „Iskustvo je pokazalo da je svaka država onoliko snažna i uspješna koliko se ravnomjerno razvijaju svi njezini dijelovi. Zato županije moraju i mogu biti naši razvojni motori, a Zagrebačka županija jedan je od najsnažnijih. Poljoprivreda, turizam te malo i srednje poduzetništvo imaju posebno dobre razvojne mogućnosti zbog blizine Zagreba, ali i zbog povezanosti sa susjednim poduzetnički razvijenim županijama i Republikom Slovenijom“, naglasila je Grabar-Kitarović koja je prilikom svog obraćanja u više navrata povukla paralele s uspjesima naših Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji. „Nadam se da ćemo uspjeh Vatrenih preliti i u ostale sfere života“, istaknula je.

Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je Zagrebačku županiju nazvao zlatnim prstenom Republike Hrvatske, generatorom razvoja i ključnim središtem razvoja naše zemlje. „Čestitam Županiji na svemu što radite u ime cijele Vlade RH koja među svojim prioritetima ima poticanje regionalnih i lokalnih sredina, čestitam i na samoinicijativi i inovativnosti u vlastitom razvoju, po čemu je Zagrebačka županija definitivno lider u Hrvatskoj“, rekao je Božinović.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. „Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom smo mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba“, rekao je Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno gotovo 2 tisuće manje nezaposlenih, i, što je još važnije, 3550 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

U svom obraćanju župan je istaknuo da je od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno EU projekata u vrijednosti od dvije milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru. „Upravo u spomenutom privatnom sektoru, drugi smo u državi po vrijednosti ugovorenih EU projekata u razdoblju od 2010. do 2018. godine“, naglasio je župan Kožić te ukazao na to da „sloga i zajedništvo koje su obilježile Svjetsko nogometno prvenstvo moraju biti poticaj da takvi budemo i u nizu drugih područja“.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan istaknuo je, između ostalog, da je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2017. godini najsigurnija županija u RH. „Kriminalitet je u kontinuiranom padu za 30% od 2007. godine do danas, a u protekloj godini nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo ubojstva“, rekao je Mikuljan. Također, istaknuo je važnost obrazovanja za ostanak mladih u Republici Hrvatskoj dodavši da je Zagrebačka županija „vodeća u RH po broju izgrađenih škola i školskih sportskih dvorana čime se unapređuju materijalni uvjeti školstva i stvaraju uvjeti za solidno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje mladih“.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju sa Zagrebačkom županijom te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.Skip to content