Search
Close this search box.

Rezidba gradskog vinograda – počela sezona radova

„Kak režemo?“, bilo je prvo pitanje po dolasku svakog od člana Vinogradarsko vinarske udruge „Terra sancti Martini“ u gradski vinograd na Martin Bregu. Naime, danas je u organizaciji ove udruge održana rezidba njihovog vinograda, što predstavlja početak sezone radova u vinogradu nakon tradicionalnog obreda i obilježavanja Vineckovog u siječnju.

„Dva reznika, jedan lucanj“, suglasno su ostali odgovarali dok su pomno pregledavali trsove te ih obrezivali, njih 500-ak koliko je zasađeno. Kako nam je pojasnio predsjednik udruge Boris Mahač zasađena je mješavina sorata – po trećinu rajnskog rizlinga, graševine i kraljevine. „Kraljevina je autohtona prigorska sorta, koju Zagrebačka županija nastoji stimulirati i poticati, tako da je zasađena i u gradskom vinogradu. A s obzirom da je s takvim mladim bijelim vinom 1860. godina na prvoj izložbi vina u Svetom Ivanu Zelini sudjelovao i grof Drašković, razlog je više što  nastojimo ovu sortu očuvati i u dugoselskom vinogorju“, poručio je predsjednik Mahač.

Prije rezidbe bilo je važno i pravilno dezinficirati škare s obzirom da je na našem području prisutna fitoplazma, bolest vinove loze koju prenosi kukac – američki cvrčak, a u dugoselskim vinogradima pojavila se prije dvije godine. Zaražene trsove potrebno je odstraniti s obzirom da nakon zaraze odrvene te se osuše, pojasnio je tajnik udruge Mladen Fuks. Jedini način borbe protiv ove bolesti je špricanje, ali i temeljito održavanje vinograda, kao i zapuštenih vinograda i raslinja u kojim spomenuti kukac voli obitavati.

Nakon rezidbe članovi Udruge radnu atmosferu zamijenili su opuštenijom, uz pripremljenu okrjepu i kupice domaćeg vina u gradskoj kleti.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content