Sjednica Turističkog vijeća TZG-a: Prihvaćeno izvješće o ostvarenju Programa rada i financijskog plana za 9. mjeseci te Program i financijski plan za 2019. godinu

Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Dugog Sela održalo je 10. sjednicu pod predsjedavanjem predsjednika TZ-a, gradonačelnika Nenada Paniana. Članovi su prihvatili izvješće o ostvarenju Programa rada i financijskog plana za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna.
Podsjećeno je kako je na prošloj sjednici, održanoj u ožujku, plan financiranja za 2018. godinu od 400.000 kuna umanjen za 170.000 kuna. Za toliko je bila umanjena stavka u gradskome proračunu namijenjena programima TZ-a budući su vijećnici taj iznos odlučili prenamijeniti za postavljanje spomenika Franji Tuđmanu, navedeno je u materijalima. Kako je pojasnila voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Zvjezdana Budor Klarić, u programu TZ-a tada je 100.000 kuna skinuto s Martinja i 70.000 kuna s ostalih manifestacija i sukladno tome su se držali izvršenja. Među tim prvim promjenama bile su realizirane manifestacije Vincekovo i Fašnik tako da su one rebalansirane točno koliko su izvršene. Nakon toga održane su: Uskrsno bojanje jaja, Sajam cvijeća, Izložba vina, Dugoselske jeseni. Do kraja godine Dugoselce i njihove goste, od planiranih događanja, očekuju još Državna smotra tamburaških orkestara i sastava, bogat program za nadolazeće Martinje, Advent i Badnjak.
„U realizaciji dosadašnjih događanja uspjeli smo uštedjeti 39.000 kuna. Na planiranoj stavci sredstva rashodi za zaposlene i opremu u iznosu 100.000 kuna, a koja nije bila smanjivana na rebalansu, te je tu realizirano 39.000 kuna i ušteda od 60.000 kuna. Tim sredstvima će se pokriti Martinje iz razloga što neće ostvariti prihod od Zagrebačke županije od 50.000 kuna koji je planiran jer je manifestaciju prijavljena preko Grada“, istaknula je Budor Klarić dodavši da su, s obzirom su sredstva za Martinje skinuta TZ-u, odlučili se prijaviti na natječaj Županije kako bi mogli opravdati te troškove i dobili 40.000 kuna. Smanjenje prihoda prebrodit će spomenutim uštedama na zaposlenima i manifestacijama. Sveukupno planirani rashodi za 2018. godinu iznose 503.000 kuna. Ostvareni prihodi u prvih devet mjeseci iznose ukupno 174.066,89 kuna od čega je od članarina 165.701,80 kuna, a boravišne pristojbe 8.352,84 kuna. Ostvareni rashodi iznose 230.795,09 kuna, razlika prihoda i rashoda 65.093,29 kuna. Negativna razlika između prihoda i rashoda namirit će se osiguranim sredstvima u gradskom proračunu za 2018. godinu. Izvješće je prihvaćeno jednoglasno.

Istaknuta potreba zapošljavanja profesionalca
Jednoglasno je prihvaćen i Program i financijski plan za 2019. godinu. Manifestacije ostaju iste, a sveukupno je planirano 673.000 kuna. Kako se izrazila Budor Klarić, optimistična je cifra od 400.000 kuna iz gradskog proračuna dok je iz županijskog planirano 50.000 kuna. Od toga 350.000 kuna otpada za programske aktivnosti, a 100.000 kuna za funkcioniranje ureda jer se ponovno planira zapošljavanje profesionalca. Povećana su sredstva za neplanirane manifestacije s obzirom na lijepe ideje tako da se i to može popratiti (ovogodišnji plan 32.000 kuna, za 2019. 57.000 kuna). Prihodi od boravišne pristojbe 12.000 kuna i od turističkih članarina 211.000 kuna. Uvjeti za plaćanje članarine vezani su za odredbe Zakona o turističkim članarinama, pojasnila je.
O dosadašnjim i budućim aktivnostima govorio je predsjednik TZ-a Nenad Panian. „Na žalost, politika određuje ono što jest, ono što nije dobro za Dugo Selo. Mi smo imali dobru namjeru kada smo donosili proračun za ovu godinu. Jedini smo grad koji nema direktora TZ-a i to nam je najveći minus. Time smo se bavili Jasminka Kokot Bambić, Zvjezdana Budor Klarić i ja, umjesto da se time bavi profesionalac. Jednom magičnom palicom to je maknuto s ovog proračuna, ove godine na zadnjem rebalansu smanjena je stavka za „Stara jela z Dugoga Sela“ i za Martinje. Nerazumnom odlukom i amandmanom, no snaći ćemo se s onim što imamo“,izjavio je gradonačelnik Panian. Što se tiče plana za sljedeću godinu, rekao je kako neće popustiti, kako je potrebno ostvariti sve projekte uz pomoć struke, a profesionalac je obavezan.

Najava novih projekata za razvoj turističkog potencijala Dugog Sela
Kao dobar primjer i pokazivanje u dobrom svjetlu, Panian je izdvojio dosad održane manifestacije koje, kako je rekao, nisu nikada bile toliko dobro predstavljene, medijski popraćene niti toliko posjećene. Smatra kako ta događanja više ne treba širiti nego ih treba „podebljati“. No, moraju sudjelovati svi dionici, ne samo Grad i TZ, već i svi obrtnici, ugostitelji i sve tvrtke koje rade na području grada sa svojim donacijama, prilozima, sudjelovanjem i idejama. Kao najveći problem istaknuo je nedostatak smještajnih kapaciteta navevši za primjer posjet finske ženske rukometne reprezentacije koja je morala boraviti u susjednom Ivanić Gradu. Otkrio je kako se intenzivno radi na tome jer Gradu trebaju dva hotela s kapacitetom do 80 soba. Zbog toga je zatražio i promjenu Urbanističkog plana po kojem bi trebalo ostaviti mjesta za dva hotela u užem centru. Također, informirao je i o razgovoru s veleposlanikom Republike Koreje, oni traže poziciju izvan Zagreba. Mnogo je turista, građani bi mogli iznajmljivati svoje stanove i kuće preko booking platformi. Podsjetio je na „Tour of Croatia“ kojim je Dugo Selo postalo globalno vidljivo, izbor za Miss Zagrebačke županije s time da je upravo Dugoselka prvo osvojila tu titulu, onda i titulu prve pratilje Miss Hrvatske. Sve je to promocija, PR pomaže, ponude ima i drugi su to prepoznali. Najavio je i neke projekte vezane za cikloturizam poput šetnica do Martina brega; označavanja staza; dogovor s Gradom Zagrebom za biciklističko-pješačku stazu – njihov dio od Sesvetskog Kraljevca do Tifona, a dugoselski od Tifona do Perivoja grofa Draškovića. Postoji i mogućnost realizacije programa znanstvenih novaka što bi u grad dovelo mlade ljude.„Dugo Selo za razvoj turizma potencijala itekako ima, lijepo je mjesto, blizu je Zagreb, treba naći način kako zaraditi od turizma, ponuditi gostima nešto što nitko nema. Potrebna je suradnja i zdrava konkurencija“, zaključio je Panian.
Pohvale na organizaciju „Starih jela“, komparirajući ih sa sličnim manifestacijama, dali su i članovi TV-a. Ova sjednica bila je ujedno i zadnja u ovom sastavu, donijeta je odluka o raspisivanju izbora za članove nove Skupštine TZ-a za razdoblje od 2018.-2022. godine. Dosadašnjim članovima zahvaljeno je na dobroj suradnji te su im uručeni prigodni darovi.Skip to content