Spektakularna međunarodna biciklistička utrka „Tour of Croatia“: Najbolji svjetski biciklisti prolaze Dugim Selom 22. travnja

Međunarodna biciklistička utrka „Tour of Croatia“ započela je 17. travnja, a trajat će do 22. travnja. Najbolji svjetski biciklisti voze kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske,  kroz šest etapa, na trasi dugoj 1075 kilometara, otkrivajući pritom svijetu brojne prirodne ljepote. U zadnjoj, šestoj etapi jedan od gradova domaćina je i Dugo Selo – razglednica iz našeg grada 22. travnja obići će čak 6 kontinenata. Planirani prolazak sudionika utrke kroz centar grada je od 14,40 do 14,55 sati. Dođite i podržite vrhunske sportaše, budite dio jednog od najznačajnijih sportskih događaja godine!
O značaju „Tour of Croatia“ potvrđuje i unaprjeđenje u 2. HC kategoriju od strane Svjetske biciklističke organizacije (UCI) te interes brojnih biciklističkih timova i medija. Prijenos utrke dostupan je putem Hrvatske radiotelevizije koja će s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka popratiti ovo događanje. Izravan prijenos emitira se i na Eurosportu, a TV prijenos, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om emitiraju brojne televizijske postaje na čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih neke Tour prenose i uživo.
Na samom istoku Hrvatske, u Osijeku, 17. travnja se okupilo više od 130 biciklista koji su točno u 11:00 krenuli sa starta. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostila je 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.
Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavlja proslavljeni biciklist Vladimir Miholjević, ujedno i direktor utrke. Utrka “Tour of Croatia” od svog se prvog izdanja odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a važni sponzori su Središnji državni ured za sport te Hrvatska turistička zajednica.
ETAPE UTRKE:
17. travnja, 1. etapa: Osijek – Koprivnica – 227 km
18. travnja, 2. etapa: Karlovac – Zadar – 234.5 km
19. travnja, 3. etapa: Trogir – Biokovo (Sveti Jure) – 134 km
20. travnja, 4. etapa: Starigrad/Paklenica – Crikvenica – 171 km
21. travnja, 5. etapa: Rabac – Učka (Poklon) – 156.5 km
22. travnja, 6. etapa: Samobor – Sv. Nedelja – Dugo Selo – Sv. Ivan Zelina – Zagreb (Trg sv. Marka) – 151.5 km
Odavno su završne etape prestale biti revijalne. Dovoljno je sjetiti se prošlogodišnje etape koja je imala istu startnu i ciljnu lokaciju, ali između je bila gotovo potpuno drugačija. Nakon samo 4 km prolazni je cilj u Svetoj Nedelji, prošle godine je na njemu preokrenut ukupni poredak, hoćemo li ove godine imati takvu dramatičnost, možemo se samo nadati. Nakon Svete Nedelje, etapa prolazi Novim Zagrebom i odlazi do Velike Gorice gdje je drugi prolazni cilj etape, nastavlja do Dugog Sela i posljednje prilike da se biciklisti izbore za bonifikacijske sekunde prije konačnog cilja na Trgu svetog Marka. Nakon Dugog Sela biciklisti odlaze do Svetog Ivana Zeline i na posljednjem brdskom cilju pokušati će dohvatiti posljednje bodove za zelenu majicu koju ove godine sponzoriraju Parkovi prirode i te NP Plitvička jezera, sinergija boje majice i poretka kojeg obilježava neraskidiva je pa se organizatori ponose ovim partnerstvom. Nakon prolaska kroz Sv. Ivan Zelina pruža se prilika biciklistima predahnuti do posljednjih 15 km u kojima će odmjeriti snage na završna dva kruga koja će imati cilj na Trgu sv Marka. Nakon prvog izdanja TOC-a organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po centru Grada Zagreba ne dozvoljava predahnuti ni najslabijima ni najjačima, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Mesnička ulica posljednji je test TOC-a za kojeg se ekipe pripremaju proučavajući prethodna izdanja preko YouTube snimaka. Pobjeda na Trgu sv. Marka ima svoju težinu i značaj, pobjednici su izvodili nezaboravan slavljenički ples i hvalili su ih moderatori predstavljanja Tour de Francea, treba li nam veći kompliment od toga.

Rezultate i tijek utrke možete pratiti na
https://www.tourofcroatia.com/Skip to content