SŠ Dugo Selo počela s provedbom projekta „VolON: pojačaj volontiranje!“

Srednja škola Dugo Selo započela je s provedbom projekta „VolON: pojačaj volontiranje!“ u suradnji s udrugom SKAC Palma iz Zagreba i s partnerima SKAC St, Svjetskim savezom mladih Hrvatska te s još četiri srednje škole i učeničkim domom iz zagreba, Splita i Vukovara.

Projekt je danas predstavljen učenicima i profesorima škole te suradnicima. „Sama ideja projekta je popularizacija volonterstva među učenicima srednjih škola i uključivanje u proces volontiranja. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, traje dvije školske godine do sredine 2019. godine. Bit će uključeno više od 120 učenika, preko 20 volontera-mentora, 15 školskih koordinatora i preko 7 200 volonterskih sati. Ideja je da učenici sami predlože svoje akcije, tematike koje su njima bliske na lokalnoj razini. Što se tiče suradnje sa školama, tražili smo kvalitetnog partnera i našli ga u Srednjoj školi Dugo Selo“, pojasnio je predsjednik udruge Knezović.

„Mi smo i do sada provodili razne humanitarne akcije, no nismo ih nazivali volonterskim niti smo imali klub. Očekujemo da ćemo se osnažiti i pojačati kroz ovaj projekt, da će naši nastavnici steći kompetencije za volonterske aktivnosti i da ćemo biti uspješni. Programe će osmisliti učenici sami“, rekla je ravnateljica Svetec dodavši kako će sve aktivnosti koje će se provoditi biti financijski pokrivene.

Više o samom projektu govorila je voditeljica Zrinka Čornij. Pored dugoselske Srednje škole, sudjeluju Gimnazija Vukovar, Graditeljsko-geodetska tehnička škola Split, Prirodoslovna tehnička škola – Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, Srednja škola Dugo Selo, Učenički dom Maksimir iz Zagreba. Ukupna vrijednost projekta i iznos koji financira EU je 848.143,05 HRK. Ciljevi projekta su razviti i provesti kvalitetan i održiv program školskog volontiranja i odgoja za volontiranje Školski volonterski klub te volonterski program Proljetna volonterska škola te unaprijediti kapacitete 29 udruga i javnih ustanova organizatora volontiranja za učinkovit menadžment volontera u svrhu poboljšanja kvalitete usluga od općeg interesa. Rezultate istraživanje o volontiranju predstavila je studentica psihologije s HKS-a Barbara Mirković. Naglašeno je kako je to slobodno darivanje svog vremena bez iščekivanja naknade, a nužno vodi do osobnog rasta i razvoja što se u konačnici održava i na društvo općenito.

Predstavljanju su nazočili ispred Grada zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, ravnateljica GDCK-a Gordana Kocaj, predstavnik Župe sv. Martina biskupa, predstavnica MUP-a. „Grad je ponosan zbog ovog partnerstva, nadam se da ćemo iznjedriti volontere i napraviti dobru infrastrukturu. Grad daje punu podršku“, istakla je Kokot Bambić. U sklopu programa, najavljeno je osnivanje Školskog volonterskog kluba u proljetnom polugodištu. Više o projektu može se doznati na www.volon.skac.hrSkip to content