Svečano obilježena 72. obljetnica Oborovske bitke

Pored spomen obilježja i kosturnice u Oborovu održan je komemorativni skup u znak spomena i počasti poginulim antifašističkim borcima u Oborovskoj bitci održanoj 29. ožujka 1944. godine. Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica organiziraju komemorativnu svečanost te polažu vijence i pale svijeće u spomen žrtvama. Vijence su položili predstavnici Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani i Općine Rugvica te izaslanstva Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagreba i Zagrebačke županije. Predstavnici Socijaldemokratske partije Dugo Selo također su položili vijenac na spomen obilježje stradalim borcima u Oborovskoj bitci. Vijećnik Općinskog vijeća Rugvica Darko Hrdan obratio se okupljenima naglasivši značaj povijesnih događaja na ovom području u obrazovanju djece koja današnjih dana nemaju saznanja o tim događajima.
O Oborovskoj bitci, u kojoj je petstotinjak boraca Druge moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda probijalo obruč od pet tisuća neprijateljskih okupatora, govorili su potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Milovan Boljčetić i predstavnik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Zagreba Petar Raić. Odajući poštovanje žrtvama oslobodilačkog rata i antifašističke borbe govornici su ukazali na snažno domoljublje boraca u obrani domovine kao i u borbi protiv fašističkog terora.
Sudionik Oborovske bitke Bogdan Petković opisivao je dramatične trenutke teške bitke koju je kao ranjenik uspio preživjeti . Unatoč poodmakloj životnoj dobi ratna događanja u Oborovu ostala su mu zorno i duboko usađena u sjećanje za cijeli život. Opisujući ratne okolnosti i slijed događanja, niz imena svojih suboraca uz opise stradavanja ne samo u oborovskom području nego i šire, Petković evocira spomen na brojne ratne žrtve.
Svečanom karakteru komemorativnog skupa pridonijeli su članovi Partizanskog zbora Zajednice udruga antifašista pod umjetničkim vodstvom Salamona Jazbeca. Program su ispunili i članovi KUD-a „Posavka“ izvevši splet pjesama i plesova koji su sastavni dio tradicije oborovskog, odnosno posavskog kraja.Skip to content