Search
Close this search box.

SVEČANO OBILJEŽENO JUBILARNIH 125. GODINA DVD-a DUGO SELO

Visoki jubilej gradskog stožernog dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD-a Dugo Selo proteklog je tjedna proslavljen nizom prigodnih događanja i aktivnosti. Tijekom Vatrogasnog tjedna organizirani su tako Dani otvorenih vrata kada su njihove prostore Vatrogasnog doma posjećivala djeca vrtića i učenici osnovnih škola, te svi zainteresirani građani. Također, organiziravši javnu vatrogasnu taktičku vježbu u centru grada članovi DVD-a Dugo Selo dugoselskoj javnosti pokazali su svoju kvalificiranost i opremljenost, kao i potpunu spremnost članstva i tehnike da odrade i najteže intervencije. Zatim, 1. Vatrogasnim kupom u kojem je sudjelovalo 6 ekipa, među kojima i gostujući vatrogasci iz Slovenije – pokrenuli su njihovu buduću tradiciju organiziranja natjecanja vatrogasnih operativaca. Na ukupno osam poligona (kod zgrade starog Doma zdravlja, na parkiralištu kod NK Dugo Selo, u Perivoju grofa Drašković, na Martin Bregu kod svetomartinske crkve, na Bajerima ŠRD Dugo Selo, stambena zgrada kod Srednje škole DS, na rukometnom igralištu te Vatrogasni domu DVD-a Dugo selo) ekipe su prolazile brzinske testove, kao i pismeno testiranje, a rezultati su sljedeći: 1. mjesto DVD jastrebarsko, 2. Mjesto ekipa iz Slovenije PGD Rogatec i 3. Mjesto ekipa DVD-a Andrilovec. Slijede ekipe DVD-a Andrilovec, Sesvetski Kraljevec, Hrebinec i Ostrna. Zajedničkom proslavom na rukometnom igralištu navečer je uz nastup glazbenog banda, uz ponudu jela i pića za sve članove DVD-a, goste i sve građane Dugog Sela oživljenja tradicija Vatrogasne zabave, koju, kako smo doznali posljednju je DVD Dugo Selo organizirao prije više od 30 godina.

U nedjelju, 7. listopada, svečanim mimohodom od Vatrogasnog doma DVD-a Dugo Selo do Župne crkve sv. Martina gdje je održano misno slavlje koje je predvodio župnik Slavko Kresonja, a potom u dvorani KUD-a Preporoda gdje održana svečana sjednica uz nazočnost visokih uzvanika – izaslanika župana Zagrebačke županije Branka Herčeka, gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, njegovih zamjenika Jasminke Kokot Bambić i Nikole Tominca, predsjednika Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjana Budimira, njegovog zamjenika Željka Remenara, načelnika Općine Brckovljani Željka Funteka, predstavnika HVZ-a i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela, zapovjednika VZG Dugog Sela Željka Remenara, predsjednika VZG Dugog Sela Nikole Rnjaka te ostalih brojnih predstavnika Grada Dugog Sela, udruga te gostiju predstavnika Vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava susjednih gradova i općina – zaključeno je višednevno obilježavanje 125. obljetnice rada i postojanja DVD-a Dugo Selo.

Tom prilikom predsjednik DVD-a Dugo Selo Tomislav Šarić dao je kratki osvrt na dugu i bogatu povijest organiziranog dobrovoljnog vatrogastva na dugoselskom području koja prema podacima iz arhive seže i dublje, o čemu govore podaci iz arhive Gradske knjižnice Dugo Selo, preciznije 1857. godine kada je evidentiran požar u Šašinovcu kojeg su sa dvije šprice brzo ugasili žandari Dugog Sela. No, samo osnivanje DVD-a Dugo Selo desilo se 1893. godine, u prostorima Gradske čitaonice Dugo Selo, a kao osnivač bio je Franjo pl. Seitz, vlasnik prve privatne ljekarne u Dugom Selu, uz 16 članova Inicijalnog odbora, koji se smatraju utemeljiteljima Društva. Tada je DVD okupljao 36 podupirajućih članova i 30 izvršujućih koji su bili ustrojeni u 3 odjela – štrcari, penjači i čuvari. Nabavljena je i prva oprema jednoručna štrcaljka. Vatrogasni dom izgrađen je 1931. godine, iza tadašnje općinske zgrade, kojeg nažalost više nema. Današnji Dom je dovršen 1960. godine. Prvu autocisternu Društvo je nabavilo odmah nakon drugog svjetskog rata, a od tada nabavljeno je niz vozila i opreme radi kojih je 1988. godine proširen i dograđen Vatrogasni dom. Stvaranjem samostalne države Hrvatske, članovi DVD-a uključili su se i u Domovinski rat, kao dio 53. Samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Dugo Selo. Posljednjih 10 godina većinom vlastitim radom obnovili su unutrašnjost Doma, a posljednjih pet godina garažu su opremili centralnim grijanjem, obnovljeno je parkiralište. Danas Društvo prosječno odrađuje 83 intervencije, broj članova je 125, od čega je 36 operativnih, 28 djece, 20 članova mladeži, osam veterana te 32 potpomažućih članova. Društvo raspolaže s pet vatrogasnih vozila. Operativni vatrogasci već niz godina tijekom ljetnih mjeseci sudjeluju kao ispomoć vatrogascima na otoku Visu i Hvaru, te se redovno odazivaju na svaku izvanrednu dislokaciju. „S obzirom na veliki porast broja stanovnika koje se zadnjih 20 godina udvostručilo, kao stambenu višekatnu izgradnju, veliku odgovornost u životu grada ima i DVD Dugo Selo koje, kao i dosada, mora nastaviti s osposobljavanjem operative i održavanjem opreme da bi u svakom trenutku bilo spremno pomoći sugrađanima“, poručio je predsjednik Šarić.

Riječi čestitki i pohvala tom prilikom na sjednici članovima DVD-a Dugo Selo uputili su brojni gosti. Predstavnik HVZ-a i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel uručio je DVD-u Dugo Selo povodom njihove visoke obljetnice plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice. Izaslanik župana Zagrebačke županije Branko Herček poručio je, između ostalog, „Vi ste ponos Zagrebačke županije, vaša humanost i nesebičnost u spašavanju ljudskih života i imovine“. Predsjednik Gradskog vijeća grada Dugog Sela Darjan Budimir, kao član DVD-a Dugo Selo, također je istaknuo kako je dobrovoljno vatrogastvo u Dugom Selu važan čimbenik sigurnosti naših građana radi čega su povećana sredstva za rad vatrogastva u gradskom proračunu. Svoje riječi podrške i zahvale uputio je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian – „Vi polažete život u svakoj ugrozi, kako bi spasili bližnjeg, i to je što vas čini plemenitima, na čemu smo vam zahvalni“, kazao je, dodajući kako DVD i Grad planiraju izmjestiti Vatrogasni dom iz centra te će potrebu za nabavu vatrogasnih ljestava nastojati u budućem razdoblju rješavati.

U nastavku sjednice dodijeljena su priznanja – brončana plamenica Kristijan Varjačić, Ivan Kokanović, Marko Salapić i Goran Kolar. Brončane medalje VZ Zagrebačke županije dobili su Luka Geri, Bojan Šola, Josip Pivarić, Kristijan Peša, Tomislav Lakić Grgec, Kristijan Katinić, Mirjana Smolčić i Krešo Mihaliček. Spomenice za 10 godina članstva – Dragan Debeljak, Dražen Babić, Ivan Marjanović, Tomislav Marjanović, Krešimir Marjanović, Miro Geri, Bojan Šola, Kristijan Varjačić, Ivan Terzić, Hrvoje Šarić, Tomislav Šarić, Davor Laštro, Boris Mahač i Josip Pivarić. Srebrnu medalju VZZŽ dobili su Cecilija Krivec, Draženka Pećina, Dražen Babić, Vera Tomić, Marko Đekić, Krešimir Marjanović, Davor Josipović i Ivan Marjanović. Srebrnu vatrogasnu plamenicu dobili su Tomislav Marjanović, Martin Terzić, Ivan Terzić, Antonio Pećina i Josip Hrg. Vatrogasna spomenica za 30 godina dodijeljena je Ivici Jagaču, za 40 godina Marku Đekiću, za 50 godina Marijanu Krivecu i Ivanu Kordiću. HVZ dodijelila je i počasni čin viši vatrogasni časnik Mirku Ščančaru, vatrogasnu plaketu za posebne zasluge Vinku Kašnaru te vatrogasnu zlatnu medalju Draženu Buljiću.

A Vatrogasna spomenica za 70 godina dodijeljena je dugogodišnjem članu, bivšem predsjedniku – Mateju Halaru koji se u ime svih nagrađenih obratio skupu, s porukom mladim ljudima da se „uključe u dobrovoljno vatrogasno društvo kako bi bili korisni zajednici, a još će se pri tome i zabaviti“.

Svečanu sjednicu su dodatno uveličani članovi Limene glazbe KUD-a Preporod koji su izveli kraći nastup.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content