Svjetsko priznanje za Dugoselca Darija Cebića: Sa skladbom “Chamber Concerto No. 2” osvojio 2. nagradu na prestižnom “European Music Competition”

Mladi skladatelj, glazbeni pedagog i pijanist Dario Cebić dobitnik je 2. nagrade iz kompozicije na “European Music Competition”, jednim od najvećih svjetskih natjecanja iz kompozicije koje se ove godine po 29. put održalo u organizaciji gradova Torina odnosno Moncalierija. Vrijedi napomenuti da 1. nagrada nije dodijeljena. Cebić je briljirao sa skladbom “Chamber Concerto No. 2” za komorni ansambl i oduševio međunarodni žiri na čelu sa proslavljenim skladateljem i profesorom kompozicije na torinskom Konzervatoriju prof. Enricom Corregiom.

Cebić je završio doktorski studij iz kompozicije i glazbenih znanosti, nakon čega je završio postdiplomski studij na “Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču i specijalizaciju iz glazbenih znanosti i analize na “Hochschule für Musik Hanns Eisler” u Berlinu. Kompoziciju je usavršavao kod nekih od vodećih skladatelja 20./21. stoljeća – Karlheinza Stockhausena, Martijna Paddinga, Dietera Macka i prof. Michaela Obsta.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su  1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju u Engleskoj, 2. nagrade Hrvatskog sabora kulture 2012. godine, poticaja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, nagrade “Composition prize” 2011. godine, 1. nagrade na “International Composition Competition InterArtia” 2014., 2015. i 2016. godine, 2. nagrade za filmsku glazbu na “Foudoulis International Composition Competition”, 1. nagrade na “International Competition Award” 2017. godine, 2. nagrade na “Volos International Composition”, nagrade “Fifteen minutes of fame”, apsolutno 1. nagrade u Italiji, na velikom međunarodnom glazbenom natjecanju Amigdala International Music Competition “Giuseppe Raciti” Award, dobitnik je priznanja Zagrebačke županije 2014. godine, za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu.
Dobitnik je međunarodne nagrade za umjetnika godine “Artist of the Year 2014”, koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy te nagrade “European Association of Folklore Festivalsˮ – EAFF (Official partner of UNESCO), za poseban doprinos u očuvanju i razvoju svjetske tradicionalne folklorne umjetnosti za 2015., 2016. i 2017. godinu.
Autor je dvije knjige koje “Kompositionen des 21. Jahrhunderts” i “Die Entwicklung des Tamburizzaspiels in Kroatien und Österreich” koja je preuzeta je od nekih od najpoznatijih svjetskih sveučilišta, između ostalih Indiana University, pa i u slavnoj Lincoln Hall na Cornell University (Sidney Cox Library of Music and Dance).Skip to content