U OŠ Ivan Benković otvorena Izložba fotografija poljskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj: „Ptice – savršenstvo ljepote“

Na svom „proputovanju“ po Zagrebačkoj županiji izložba fotografija pod nazivom „Ptice – savršenstvo ljepote“ veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Macieja Szymanskog danas je otvorena u Dugom Selu – i to u predvorju Osnovne škole „Ivan Benković“ gdje za tu priliku organiziran prigodni svečani program.

Ovu putujuću izložbu organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije te je tijekom godine dana bila postavljena u Jastrebarskom, Ivanić-Gradu, Vrbovcu, Svetom Ivanu Zelini, Svetoj Nedelji i Zaprešiću. Kako je tom prilikom istaknula ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović izložbu čini 80-tak fotografija nastalih od 2007.  godine do danas, a fotografirane su  diljem Europe, od Poljske, preko Portugala i Španjolske do Hrvatske i područja Zagrebačke županije – Crne Mlake. „Danas obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj stoga je otvorenje ove izložbe u osnovnoj školi najbolji način da se spoji mladosti i budućnost sa zaštitom okoliša“, kazala je Glasnović. Obraćajući se brojnom auditoriju u predvorju škole sam autor fotografija izrazio je kako je impresioniran što njegov hobi može privući toliku pažnju i publiku. „Fotografiranje ptica najteži je fotografski zadatak, a uz svoje radne obveze koje zahtijevaju česta putovanja – ukradem ponešto vremena za fotografiranje“, navodi veleposlanik Szymanski, govoreći ponešto o svojim modelima koji su s jedne s jedne strane vrlo plahi, ali i brzi. „Potrebno je dobro proučiti ptice i znati ih sluhom tražiti“, otkriva te pojašnjava metode kojima se koristi kako bi im se približio – naravno uz znanje, strpljenje, poštivanje njihovog prostora, nužna je i dobra oprema. Osim fotografija veleposlanik je za okupljene ponudio i edukativno geografsko-povijesno predavanje o Poljskoj koje je bilo popraćeno s dva dokumentarna kratka filma. Na kraju sve je pozvao na razgledanje fotografija jer one najbolje pričaju o pticama, obraćajući se cijelo vrijeme vrlo tečnim hrvatskim jezikom.

Goste, organizatore izložbe, a posebice uvaženog poljskog veleposlanika pozdravio je i gradonačelnik Dugog Sela, Stipo Velić, koji je otvorenje posjetio zajedno s njegovim zamjenikom Pavom Jakovljevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željkom Ivaničekom, dok je izložbu otvorio izaslanik župana Zagrebačke županije, županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Ante Mandarić. Ovo je bila prigoda da učenici i profesori, predvođeni ravnateljem Škole domaćina Brankom Golešom pripreme raznoliki prigodni program za cijenjene goste u kojem su nastupili Zboraši OŠ Ivana Benkovića, Tamburaški sastav, a posebno je bio zanimljiv niz recitacija pjesama poljskog pjesnika Ignacya Krasickog na matičnom jeziku.

Izložba „Ptice – savršenstvo ljepote“ moći će se u holu Škole razgledati tijekom sljedećeg tjedna.Skip to content