U tijeku prijave za program “The Job of my Life” Ministarstva rada i socijalne skrbi SR Njemačke i Savezne agencije za rad SR Njemačke

Do 21. siječnja traju prijave za program „The Job of my Life“ namijenjen osobama u dobi od 18 do 27 godina koje imaju srednjoškolsko obrazovanje, a žele se obrazovati za struke koje se nude u ovom programu. Radi se o nekoj vrsti prekvalifikacije odnosno osposobljavanja za novo zanimanje.

Struke koje se nude u programu su hotelijer, konobar, kuhar, automehatroničar, električar, soboslikar, mesar, tesar, krovopokrivač, trgovac na malo/trgovac, pekar, stolar, metalski radnik, radnik u nisko- i visokogradnji.

Program “The Job of My Life” financiran je od strane Ministarstva rada i socijalne skrbi SR Njemačke te Savezne agencije za rad SR Njemačke i nudi mladima iz Europe mogućnost sudjelovanja u dualnom obrazovanju u Njemačkoj s ciljem borbi protiv visoke nezaposlenosti mladih u Europskoj Uniji (EU) i osiguranju potrebnih stručnjaka u SR Njemačkoj. Program je namijenjen kandidatima s izraženim interesom za obrazovanje i zapošljavanje u zanimanjima traženima na njemačkom tržištu rada. Tijekom svog školovanja u trajanju od 2 do 3 godine, ovisno o zanimanju, u regijama Mecklenburg-Vorpommern i/ili Brandenburg, kandidati stječu teorijska znanja (8-12 sati na tjedan u školi) i praktična znanja (3-4 dana tjedno u tvrtki). Polaznici za vrijeme trajanja programa primaju novčanu potporu u maksimalnom iznosu od 818,00€/mjesečno. Navedenim iznosom polaznici pokrivaju životne troškove, uključujući troškove stanovanja.

Sudionici kroz program dobivaju sljedeće: tečaj njemačkog jezika u Hrvatskoj u trajanju do 400 sati kako bi se postigla razina B1; ljetna praksa i nastavak tečaja njemačkog jezika u trajanju do 3 mjeseca u Njemačkoj kako bi se upoznali s odabranim zanimanjem; dualno obrazovanje u trajanju do 3 godine s plaćenim svim davanjima (zdravstveno i mirovinsko osiguranje) u regiji Mecklenburg-Vorpommern i/ili Brandenburg.

Osnovni preduvjeti za uključivanje u program:

  • dob između 18 i 27 godina
  • državljanstvo države članice EU/EGP-a
  • boravak izvan Njemačke ili boravak kraći od tri mjeseca u Njemačkoj
  • završena srednja škola (trogodišnji ili četverogodišnji program)
  • visoka motiviranost za uključivanje u određeni program naukovanja i zapošljavanje u navedenom zvanju, te interes za upoznavanje njemačkog načina života
  • poželjno je bazično poznavanje njemačkog jezika, poznavanje engleskog jezika je prednost
  • isključeni su kandidati koji  su već pohađali neki od programa dualnog naukovanja, te kandidati koji posjeduju kvalifikaciju magistra struke (VSS)
  • životopis u Europass formatu
  • motivacijsko pismo u kojemu navodite zašto želite sudjelovati u programu i obrazovati se u Njemačkoj te koje od ponuđenih zanimanja vas zanima i zašto
  • presliku završne svjedodžbe srednje škole

Prijava mora sadržavati sljedeće:

Prijavu je moguće izvršiti najkasnije do 21.01.2015. isključivo online, putem sljedeće adrese: prijave@obrtnicko-uciliste.hr Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program započinje početkom veljače 2015. s tečajem njemačkog jezika.

Više informacija na http://www.obrtnicko-uciliste.hr/?task=group&gid=3&aid=189Skip to content