U Zagrebu predstavljena izložba „ETNO tradicionalno-suvremeno“ i program Martinskih dana

Uz nadolazeći Dan grada Dugog Sela, u Zagrebu u prostoru Turističkog ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije jučer je organizirano medijsko predstavljanje aktualne kulturne i turističke ponude Dugog Sela. Tom prilikom voditeljica Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nada Kozić prezentirala je umjetnička djela izložbe „ETNO tradicionalno – suvremeno” nastala tijekom prošlogodišnjih 15. likovnih susreta umjetnika Zagrebačke županije u Dugom Selu. „Etno motivi dugoselskog kraja glavna su tema i inspiracija umjetničkih djela u velikom dijapazonu oblika i formi, s naglaskom na umjetničkoj tehnici linorez, pomalo zaboravljenoj i zapostavljenoj, no vrlo prigodnoj za zadanu temu“, pojasnila je voditeljica Kozić. Izložba objedinjuje radove 12 autora, a uz tehniku linorez umjetnici su etno motive dugoselskog kraja prenijeli i u tehnici ulja, odnosno akrila na platnu te u kiparskim formama. Nadovezujući se na ovogodišnje Likovne susrete umjetnika Zagrebačke županije voditeljica Kozić istaknula je sudjelovanje 17 umjetnika koji su inspiraciju pronašli u svecu zaštitniku grada Dugog Sela, vječnoj temi, no i ove godine vrlo značajnom europskom jubileju – 1 700. godišnjici rođenja sv. Martina.

Više o predstojećim Martinskim danima, svečanom programu događanja uoči obilježavanja Dana grada okupljenim medijskim predstavnicima kazao je gradonačelnik te ujedno predsjednik Turističke zajednice Grada Dugog Sela Stipo Velić. „Grad Dugo Selo jedan je od rijetkih gradova koji u vlasništvu ima svoj vinograd i vinogradarsku klet, a sve prigodne običaje obilježavamo u tom okružju. Tako ćemo i tamo 10. studenoga, na Martin Bregu, organizirati krštenje mošta uz nastup KUD-a Preporod, te uz ostali prigodni zabavni program i vatromet. Između ostalih događanja, planiran je i koncert klasične glazbe povodom obilježavanja 1

700 godišnjice rođenja svetog Martina u Župnoj crkvi sveto Martina 9. studenoga, a na sam Dan grada planirani su koncerti Glazbene škole Dugo Selo, Klape sv. Juraj i Hrvatske ratne mornarice te koncert Cecilije i Fijakera, dok će u subotu 12. studenoga u Gradskoj sportskoj dvorani biti održan koncert Lane Jurčević i koncert Tamburaškog sastava „Martinus“. Gradonačelnik je ovime pozvao sve građane Županije i Zagreba da nam se pridruže u proslavi Dana Grada te da posjete događanja budućih Martinskih dana.

Izložba „ETNO tradicionalno – suvremeno” u Zagrebu bit će otvorena do 6. prosinca 2016. godine.Skip to content