Učenica OŠ Josipa Zorića Marija Badrov – buduća paraolimpijka u plivanju

mb1OŠ Josipa Zorića velika je škola. Ne samo zbog broja učenika nego i zbog njihovih brojnih uspjeha. Među njima je i Marija Badrov, učenica 2. d razreda čiji su odlični rezultati u plivanju za osobe s invaliditetom predstavljeni prilikom održavanja Paraolimpijskog školskog dana.
Vesela i skromna osmogodišnjakinja ne skriva svoj invaliditet niti ga se srami. Za to nema ni potrebe, odmalena je naučila svladavati prepreke i ništa joj se ne čini nemoguće. Odlična je učenica, omiljena kod kolega, nitko je ne zeza zbog kraće noge zbog koje šepa. Vrlo rado će svakome pomoći, izuzetno je socijalno osjetljiva i pravedna, hvali je i njena učiteljica Ivana Matešić. Osim školskih uspjeha, postiže i velike rezultate u svom sportu – plivanju. Pliva gotovo cijeli život, u bazenu je kao riba u moru. Dapače, sa svakog se natjecanja vrati s medaljom oko vrata. „Plivam odmalena, gotovo sedam godina“, govori Marija dodavši kako pliva kraul, leđno, prsno, a ponekad i delfin.
Plivanjem se počela baviti terapijski sa 18 mjeseci u Plivačkom klubu Natator, po Hallwick konceptu posebno osmišljenom za djecu i odrasle s invaliditetom, kaže njen tata o počecima. U Hrvatskoj ga je, kao prvi licencirani trener, počela provoditi naša proslavljena paraolimpijka Ana Sršen. Ona je bila i jedan od Marijinih prvih trenera. Njen talent uočen je odmah jer je razvijala odličnu tehniku plivanja i disanja u vodi. Uslijedili su redoviti odlasci na treninge, a Marijinim zalaganjem i radom s trenerima došlo se do toga da se počela natjecati već sa šest godina, opisuje tata njen sportski put napominjući kako je na gotovo svim natjecanjima bila najmlađa. Nastupila je na Zagrebačkoj ligi za početnike i Mitingu Svetog Patrika. Tri puta prva i jednom druga bila je na Festivalu plivanja – Otvorenom regionalnom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Rijeci; na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u Splitu osvojila je dva puta prvo i dva puto drugo mjesto; u Velenju (SLO) na Mitingu za osobe s invaliditetom kao članica mlade reprezentacije u konkurenciji do 13 godina osvojila je dva puta treće mjesto. Na HP SOI Regionalnom prvenstvu Hrvatske bila je najbolja, na Mitingu Plavalček u Krškom u dva navrata bila je druga te jednom treća u konkurenciji do 13 godina, a sudjelovala je i na Regionalnom prvenstvu za početnike i mlađe kadete u Zagrebu.
A da se radi o vrhunskom talentu potvrdila je i sama Ana Sršen napisavši na svojoj FB stranici „žao mi je da nisam mogla biti s vama u školi iz koje dolazi buduća paraolimpijka u plivanju“. Riječi ove sportske stručnjakinje vjerojatno će se ostvariti. Jer, kaže Marija, jako voli plivanje i nastavit će se njime baviti i kad odraste. „Zabavno je, upoznajem dobre prijatelje, putujem i fora mi se natjecati“, otkriva uspješna sportašica uz opušteni smijeh koji obećava kako ćemo uskoro ponovno pisati o njenim uspjesima.Skip to content