Udruga antifašista položila vijence povodom Dana antifašističke borbe

antifaš udrugaPovodom Dana antifašističke borbe, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica na čelu s predsjednikom Marijanom Krivcem položila je vijence i zapalila lampaše ispred spomen obilježja poginulim borcima antifašističkog rata i žrtvama fašističkog terora s područja Dugog Sela, u Perivoju grofa Draškovića.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja, u sjećanje na taj datum 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi u II. svjetskom ratu. Predstavnici Udruge sutra će prisustvovati obilježavanju u spomen-parku Brezovica.

Dan antifašističke borbe 22. lipnja

Nacistička Njemačka je 22. lipnja napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarossa, čime je poništen Ribbentrop – Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile.

Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti pa su se iz grada povukli u okolicu, najprije u selo Žabno, a zatim u Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković. Njegov je pripadnik bio i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borili su se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.Skip to content