„Uskrsnuo treći dan po Svetom pi­smu“

Tako Crkva odvijeka ispovijeda istinu koja daje smisao njezinu postojanju. Ono što je bilo naviješteno po ustima proroka i zapisano u Pismima, ispunilo se u Riječi koja je postala tijelom – Isusu Kristu. Treći dan nakon strašne i okrutne smrti Sluge Jahvinog, u ranu zoru, s prvim zrakama sunca koje dijeli dan od noći, rastvorila je zemlja svoja njedra da pusti Onoga koga ne može zadržati i vrati ga Nebu. Uskrsnuo je Isus kako je rekao: aleluja, aleluja!

Dogodilo se ono za čim su čeznuli svi ljudi, ali nitko nije mogao ispuniti: pobijeđena je smrt, otkupljen je grijeh i opravdana krivica. Dogodilo se Kristovo uskrsnuće, koje je darovano čitavomu ljudskomu rodu. Svijet je ispunila radost, jer postoji netko tko je uisti­nu pobijedio smrt. To je mogao učiniti samo jedan – onaj koji ima vlast: Svevišnji Bog. Učinio je to po onome koga voli najviše – po svome sinu Isusu Kristu.

Dok nas Kristova patnja na križu plaši, a njegov bolni krik „Bože, moj, zašto si me ostavio“ budi sumnju u Božju blizinu, u otajstvu uskrsnuća otkrivamo da je Bog na Isusovoj strani. On izgovara „da“ njegovu životu: životu kojeg ljudi nisu razumjeli; životu koji pripada samo Bogu; životu koji je htio ukloniti nasilje iz našega života; životu koji je bio uvjeren da unatoč svoj golemoj snazi i dominaciji izvanjskog nasilja na koncu ipak pobjeđuje ljubav. Uskrs nam ui­stinu daje novi razlog i novo utemeljenje življenja i daruje nam nepobjedivu nadu protiv svega beznađa našega života.

Uskrsna radost zrači sigurnošću i snagom, jer na Uskrs je konačno izišlo na vidjelo da je Isusov Bog otac izgubljenih. Uvijek je na strani malenih, bolesnih, siromašnih, progonjenih i onih koji strpljivo pate, bez buke i galame. U toj istini otkrivamo čudesnu snagu koja nas usitinu može trajno preobraziti i promijeniti. To je novi polet kojim se ispunja naše srce dok težimo ovaj svijet učiniti boljim mjestom za sve one koji pod teškim križevima prolijevaju svoju krv, znoj i suze. To je otajstvo koje daje smisao ljudskoj dobroti, a ispunja se u ljubavi.

Neka danas svako srce bude ispunjeno uskrsnom radošću, a svijet po nama blagoslovljen nadom novoga života! Sretan Uskrs!Skip to content