“VEČER HRVATSKIH SKLADATELJA” I “VEČER UZ TAMBURE”

Sinoć je u našem gradu organiziran novi projekt Glazbene škole Dugo Selo – ,,Večer hrvatskih skladatelja“  i ,,Večer uz tambure“. Kulturno-umjetnički program projekta osmišljen je u dva dijela, za sve dobne skupine, kako bi se zabavili i uživali u zvucima glazbe, počevši od praizvedbi hrvatskih suvremenih skladatelja pa do koncertnog programa u izvedbi učenika i studenata tambure.

Projekt  je održan u maloj dvorani Gradske knjižnice, a u prvom dijelu čuli smo praizvedbe četiri skladbe. Na samom početku čuli smo skladbu ,,Mazurka“ za solo klavir, mladog dugoselskog skladatelja Filipa Laštra, studenta Muzičke Akademije u klasi prof. Daria Cebića i polaznika dugoselske glazbene škole. Vrijedi zabilježiti briljantnu klavirsku izvedbu Osječanina Matka Brekala, čiji talent i znanje ga već svrstavaju u vrh hrvatske glazbene scene.

Nakon toga uslijedila je praizvedba skladbe ,,Sonata za trubu i klavir, 1. stavak“, skladatelja iz Začretja Roberta Mihovilića, koji je ujedno i svirao trubu, uz klavirsku pratnju Matka Brekala. Možemo napisati da se radi o vrhunskom glazbenom ostvarenju, prepunom dramatičnih momenata, te je virtuozitetom i  izvedbom oduševila mnogobrojnu publiku.

Nakon toga uslijedila je skladba ,,Anthonya’s Dream“ za violinu i klavir mladog zagrebačkog skladatelja Sandro Šekutor, u izvedbi Kornelija Pale, violina i Ivan Violić, klavir. Radi se o atonalnom ostvarenju sa bitonalnim djelovima. Radi se o još jednom vrhunskom ostvarenju.

Na samom kraju prvog dijela programa uživali smo u skladbi ,,Erinnerung“ für Mandoline und Klavier, Osječkog skladatelja Matka Brekala u izvedbi Maksimilijana Borića, mandolina i Zvonimira Glibušića, klavir. Kao što smo već napisali, radi se o izuzetno talentiranim osječkim glazbenicima pred kojima je velika karijera.

Drugi dio programa započeo je skladbom A. Djurana: ,,Ciaccona“ u izvedbi na bisernici Leona Novačkog. Moramo napomenuti da je i Leon svojom izvedbom oduševio publiku. Nakon toga uslijedili su Luka Ivezić, brač sa skladbom F. Kuechler: ,,Koncert, 1. stavak“ i sa Montijevim čardašom. Student tambure Nebojša Salopek, brač izveo je skladbe B. Bartoka ,,Večer na selu“ i ,,Menuet“ J. S. Bacha, Jan Gorišek, brač izveo je Matzovu Tratinčicu,  Jan Orešić, brač izveo je skladbe F. Kuechler: ,,Koncert, 3. stavak“ i skladbu O. Riedinga: ,,Koncert, 1. stavak“, Stjepan Klarić, bisernica izveo je skladbu ,,Romanca“ od E. Baklanove, Martin Čekada, bisernica izveo je 2. stavak koncerta od O. Rieding, Carlo Antonio Fanizzi, brač,     izveo je ,,Koncert, 3. stavak“ O. Riedinga, Diana Remenar, bisernica, izvela je  skladbu J. Dvoraka ,,Peppi Csardas“ i na samom kraju Mario Zbiljski, bisernica, izveo je  skladbe A. Vivaldija: Sonata, 2. st.“ i W.A.Mozart: ,,Sonata, 1. stavak“ (Arr. M. Brekalo). Mario Zbiljski apsolvent je tambure na Muzičkoj Akademiji u Beču. Radi se o izuzetno profinjenom umjetniku i virtuozu na tamburi.

Učenici Glazbene škole nastupili su uz klavirsku pratnju mag. Mirne Vunić. Mentor učenika dugoselske glazbene škole je prof. Dario Cebić. Nakon cjelosatne, zadivljujuće izvedbe, mnogobrojna oduševljena publika ovacijama je ispratila izvođače, a dugoselska mladost pokazala je velik talent i potencijal.Skip to content