„Večer knjiga“ okupila brojne knjigoljupce u „Starim krovovima“

U „Starim krovovima“ okupili su se 25. svibnja brojni dugoselski čitatelji i ljubitelji knjiga. Nisu se oni po prvi puta našli na nekom kulturnom događanju pod više od stoljeća starim strehama ovog ugostiteljskog objekta, ali ih je po prvi puta spojila „Večer knjiga“.
Time se Dugo Selo uključilo u akciju „Razmjena knjiga“ po uzoru na međunarodni Book crossing. Organizirana je u suradnji s Alis Marić, osnivačicom bloga „Čitaj knjigu“ koja je, uz moderatora poznatog dugoselskog pisca Brunu Šanteka, događanje i vodila. Kako je pojasnio Šantek, cilj je popularizirati i promovirati čitanje te osigurati dostupnost knjiga u ovo vrijeme digitalizacije. Iskoristivši blagodati suvremenog komuniciranja, u pohod protiv opadanja interesa za knjige i čitanje općenito krenula je Alis Marić i to, kako se moglo čuti, vrlo uspješno. Prvo je svoje preporuke i recenzije ova strastvena čitačica knjiga objavljivala na FB-u da bi nakon toga otvorila i spomenuti blog. Postao je izuzetno popularan, pratitelja je svakim danom sve više, brojka je trenutno oko 140.000. Virtualno bavljenje knjigama uskoro je pretočila u stvarnost, održavajući druženja knjigoljubaca diljem Hrvatske. „Razmjenu knjigu“ želi ostvariti i u bolnicama te na drugim mjestima gdje bi one postale lako dostupne, iznijela je ideju Marić.
Otkrila je i neke nove pisce, pretežno mladim  talentima blog “Čitaj knjigu” je pomogao u probijanju do čitalačke publike. Kao nekog koga čeka velika književnička karijera izdvojila je Ismara Krdžalića čiji roman „Poseban od prvog udisaja“ osvaja u regiji. Među članovima njene „book family“ je i Lea Brezar koja se predstavila dugoselskoj publici s nekoliko pjesama ljubavne tematike. Nastavljajući sa svojim izlaganjem, Alis Marić napomenula je kako uz dobru knjigu ide i dobro vino spomenuvši pritom udrugu „Žene i vino“.
S obzirom da je ovaj kraj nadaleko poznat po svojim vinogradima i kletima smještenim na padinama Martin brega, o vinu dosta toga znaju i Dugoselci. Također, mogu se pohvaliti i s nagrađivanim i plodnim piscima. Uz „književni trolist na EK“ – Šantek, Igor Knižek i Alen Brlek, tu je i Vladimira Becić ponajbolja u fantasy fahu. Posjetitelji su tako iz prve ruke saznali što ona novo sprema dok je informaciju o novoj Šantekovoj knjizi „Dosta“ podijelila urednica Sandra Mlakar najavljujući jesensku promociju.
O čitalačkim navikama govorio je Predrag Topić iz Gradske knjižnice Dugo Selo. Broj čitatelja kreće se oko 1300, čita se sve – od klasika do bestselera. No, ova ustanova nije samo servis za iznajmljivanje knjiga.  Može se pohvaliti bogatom izdavačkom djelatnošću, u zavičajnoj biblioteci „Terra Sancti Martini“ 50 je naslova. Bavi se i istraživačkim radom, skuplja i čuva vrijednu arhivsku građu. Topić je, između ostalog, ispričao i nešto o povijesti i književnosti ovog kraja, spomenuvši Josipa Zorića kao prvog dugoselskog pisca. Na „Večeri knjiga“ Alis Marić predstavila je nekoliko hit izdanja poput knjige „Glad“ domaće autorice Milane Vlaović te „Čudo“ R.J.Palacio. Bila je ovo prigoda i za svojevrsnu nagradnu igru za publiku.
Led je probila Maja Jelenić dobivši upravo potonji naslov na dar. Osim njoj, knjige su uručene još Sanji Novački, Smiljani Pekeri te Nenadu Panianu. U neformalnoj atmosferi, inače gradski vijećnik, Panian je oduševio interpretacijom ljubavne poezije Lee Brezar. Kako voli knjige, rekao je i gradonačelnik Stipo Velić koji je također prisustvovao ovoj književnoj večeri. Književnost bez glazbe ne ide, za te trenutke pobrinuli su se učenici Glazbene škole flautistica Klara Penić i violinist Mateo Sović. Na kraju ugodne svibanjske večeri zahvaljeno je vlasnici „Starih krovova“ Ljiljani Šešet na gostoprimstvu i suradnji. Polica s knjigama ostaje na sigurnom mjestu, svi su pozvani da knjige i dalje donose/razmjenjuju i tako potiču dragocjenu naviku čitanja.Skip to content