VELIKI BOG U MALOM DJETETU

Riječi proroka Izaije naviještaju čudesni događaj betlehemske noći: „Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.“

Dolaskom Sina Božjega k nama upaljeno je svjetlo u ljudskoj noći koje ima snagu vratiti izgubljeni mir, pružiti utjehu žalosnima, otvoriti srca oholih i sebičnih. To je ono pravo svjetlo, sjajnije od svakog drugog svjetla, kojim je obasjana svaka noć bilo kojeg ljudskog života. Utjelovljeni Sin Božji životno je svjetlo svakom čovjeku koji traga za smislom života. Maleno dijete u jaslama – mali Božić – daje nam da svijet u kojem živimo vidimo na njegov način: u njegovu svjetlu i njegovim pogledom.

I zato se danas možemo svi radovati. Jer nam je otkrio da je svijet naše mjesto u kojem se pripremamo za Nebo: to je naše darovano mjesto u kojem smo postali djeca Božja. Bog ga je blagoslovio svojim utjelovljenjem, a otkupio svojim križem.

Da nas silni i moćni Bog ne bi preplašio, nego da mu svi mogu pristupiti s povjerenjem, uzeo je lik malenog djeteta kojega se nitko ne treba bojati. Dovoljno je raširiti ruke i primiti maleno dijete, da bismo primili velikog Boga! To je tajna Božića, tajna Božje ljubavi!

Dok primamo malenog Isusa u svoje srce kao u naručje ispunjamo se optimizmom i nadom. Taj maleni život koji treba čuvati, koji traži našu ljubav i pažnju da bi rastao, odgovara nam na veliko pitanje: koji je smisao svijeta i života?

Ne treba odgovor na to pitanje tražiti u mudrim knjigama ili kod velikih mudraca, ne treba ga tražiti na kraju svijeta ili u nebeskim visinama: eno ga u betlehemskoj štalici, eno ga u malenom Djetetu, u malenom Božiću! To je otajstvo koje se ne da izreći riječima, već traži da mu se približimo, da ga otkrijemo tako što ćemo primiti Boga u svoj dom i život. To je ona ista istina koju otkrivaju roditelji kada mogu primiti svoje dijete u ruke i poljubiti ga: jasno im je tada koji je smisao njihova života.

Kad jednom otkrijemo tu istinu, učinimo ono što su učinili pastiri u betlehemskoj noći. Nakon što su čuli anđela, pohitali su do štalice u kojoj su našli Mariju, Josipa i djetešce i od tada se u njihovu životu sve promijenilo. O tome su pričali i drugima. Nitko ih nije mogao zaustaviti u širenju radosne vijesti. Ne bismo niti mi trebali biti tihi i šutjeti, već slaviti i hvaliti Boga govoreći o njegovu rođenju drugima.

Neka svjetlo božićne noći rasvijetli svaku tamu našega srca, a blizina malenog Djeteta ispuni smislom svaki naš dan!

Sretan Vam i blagoslovljen Božić i Nova 2015. Godina!

vlč. Slavko KresonjaSkip to content