Voditeljica Doma zdravlja Dugo Selo dr. Sunčana Žuteković: „PANIKA ILI ADEKVATNA BRIGA ZA PACIJENTE ?!“

O današnjoj „situaciji“ vezanoj uz koronavirus, a nakon što su se na nekim FB grupama proširile raznorazne informacije, o svemu je više objasnila voditeljica Doma zdravlja Zagrebačke županije ispostava Dugo Selo Sunčana Žuteković, dr.med spec. radiologije. Kako naglašava, mjesta trenutno panici nema –  poduzete su sve mjere u skladu s naputcima Kriznog stožera i konzultiranog epidemiologa koji koordinira  postupanjem  – uz naglašavanje poštivanja službenih obavijesti.

„Danas su u dugoselski Dom zdravlja došli pacijenti, koji nisu s područja Dugog Sela i koji, prema  i meni osobno prenesenim informacijama,  nisu korisnici hrvatskog zdravstvenog osiguranja,  s navodno troje djece koji imaju respiratorne tegobe te su se, unatoč pisanim uputama u DZ,  javili na pedijatriju.

Nadležna dr. uzela je anamnezu, djeca su pregledana i s obzirom na poseban pristup i naglasak svakom pacijentu i epidemiološku analizu svakog pacijenta, sukladno uputama HZJZ , doznala je kako su boravili prije tri mjeseca u Italiji i da su se tada vratili, uz navodni kontakt istih sa povratnicima iz Italije od prije 2 tjedna.  S obzirom na te podatke, promptno je kontaktiran dežurni epidemiolog u skladu s normativima Svjetske zdravstvene organizacije i HZZJ –  epidemiološke službe i Kriznog stožera.

Epidemiolog određuje daljnje postupanje, te je odlučeno, da se isti upute službenim vozilom HMP na Kliniku za infektivne bolesti, sukladno postupku,  te su do prijevoza izolirani u pedijatrijskoj ordinaciji  uz mjere zaštite do predaje istih službi HMP koja je nadležan  za daljnji transport u Kliniku za infektivne bolesti Zagreb.

O svemu su informirani i pojedini članovi kriznog stožera Grada Dugog Sela.

Nadalje, s obzirom na nepoznate epidemiološke podatke i pridržavanje svih normativa i  UPUTA vezanih za trenutnu epidemiju koronavirusom u Svijetu,  donijeli smo odluku privremeno zatvoriti pedijatrijsku ordinaciju te  je bio potrebno  privremeno zatvoriti prostor iste, zbog  preventivne dezinfekcije   po pravilima antisepse te privremeno izmjestiti pedijatrijsku ordinaciju (poslijepodnevnu smjenu)   u drugi prostor u sklopu DZ, jer je najbitnije da naši pacijenti budu zaštićeni“, rekla je dr. Sunčana Žuteković.

Istaknula je i kako bilo koji pacijent s respiratornim tegobama, koje su u ovo vrijeme godine vrlo česte (od klasični  viroza upala grla, sinusa, upala pluća , RSV i sl )  mora biti adekvatno zbrinut

Bitno je ponovno NAGLASITI da pacijenti koji su bili u kriznim područjima ili u kontaktu s ljudima koji dolaze iz tih područja informiraju dežurnog epidemiologa, i ako nemaju simptorme.

„Ukoliko imaju, preporuča se osobno ne dolaziti u ordinacije niti se kretati među drugim ljudima, nego nazvati telefonski nadležnog ordinarijusa ili dežurnog epidemiologa ili službu 112 koja će ih dalje preusmjeriti tamo gdje treba. Najopasnije je, ako sumnjate da ste zaraženi ne samo koronom nego i drugim infektom, kretati se i širiti infekciju, pa bila to i obična gripa ili viroza“, redovno primjenjivati sva pravila higijene“,  dodala je dr. Žuteković.

Napomenula je kako stigmatiziranje osoba u kojih nije potvrđen koronavirus, uz širenje neslužbenih informacija stvara privid „zataškavanja„ i sumnje u  i onako već dovoljno raznoraznim informacijama prestrašenih ljudi, ali je obveza provoditi sve mjere zaštite sukladno važećim uputama, ali i suradnja s ljudima koji moraju poštivati pravila i upute struke.

Ponavljamo upute za građane Kriznog stožera Zagrebačke županije:

  1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (Lombardija, provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
  1. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
  2. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u gore navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Također, Županijski stožer Civilne zaštite apelira na stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i prostore hitne medicine već da prema gore navedenim uputama kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata. Dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije je 0994827486.

Ujedno, pozivaju se svi stanovnike Zagrebačke županije da se pridržavaju navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Sve informacije vezane uz koronavirus pratite i na web stranicama https://civilna-zastita.gov.hr/Skip to content