VODSTVO DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE BORAVILO U DUGOM SELU

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i tajnica ureda ravnatelja DUZS-a Marijana Klanac boravili su danas u radnom posjetu Gradu Dugom Selu i Vatrogasnoj zajednici Grada Dugog Sela.
Dočekali su ih gradonačelnik Stipo Velić sa suradnicima te predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak i zapovjednik Zajednice Nikola Rnjak sa suradnicima.
U uvodnom izlaganju Novosel Dolnjak je upoznao goste s Vatrogasnom zajednicom Grada rekavši da dugoselski vatrogasci imaju dobru suradnju s DUZS-om provodeći zadatke na dislokacijama tijekom turističke sezone na otoku Visu, a nedavno su surađivali i prilikom sanacije od poplava u Gunji. Novosel Dolnjak je istaknuo da VZG počiva isključivo na dobrovoljnom vatrogastvu, ali da su unatoč tome dugoselski vatrogasci dobro osposobljeni i dosta dobro opremljeni te da su sredstva koja izdvaja Grad dostatna za kvalitetan rad vatrogastva. U protekle tri godine izdvojeno je iz gradskog i županijskog proračuna oko 6 milijuna kuna za nabavku opreme, a godišnje šest DVD-a članova Zajednice, odnosno njihovih osamdeset operativnih vatrogasaca, sudjeluje na 60-130 intervencija.
Unatoč kvalitetnom radu i činjenici da obavljaju iste zadatke kao i javne vatrogasne postrojbe, dodao je Novosel Dolnjak, dugoselski su vatrogasci u neravnopravnom položaju u odnosu na JVP-e te smatra da bi to trebalo ispraviti prilikom donošenja novih zakonskih propisa. Istaknuo je i da su županijske vatrogasne zajednice postale same sebi svrhom i da nepotrebno zapošljavaju neoperativne kadrove, s čime se je složio i ravnatelj Perinić. Novosel Dolnjak izrazio je nezadovoljstvo i sve većom centralizacijom Hrvatske vatrogasne zajednice u kojoj, kako je rekao, umjesto skupštine, o svemu odlučuje predsjedništvo.
Na koncu Novosel Dolnjak je rekao da su trenutačno prioritetni zadaci VZG Dugo Selo temeljita obnova jedne autocisterne koja će biti stavljena na raspolaganje DVD Andrilovec, za zaštitu odlagališta otpada, a za što je zatražio i pomoć DUZS-a, nabavka autoplatforme koja bi poslužila za gašenje požara na visini, nabavka novih hidrauličnih škara za intervencije u prometu te izgradnja objekta u kojem bi mogla biti smještena vatrogasna oprema.
Gradonačelnik Stipo Velić upoznao je goste sa stanjem i planovima koje ima Grad Dugo Selo, pohvalivši vatrogasce da izvrsno odrađuju svoj posao te rekao da bi se izgradnja objekta, kojeg bi zajednički koristili vatrogasci i Crveni križ, trebala realizirati uz pomoć EU fondova, a kao početak realizacije naveo iduću godinu.
Perinić je u svom izlaganju rekao da je vatrogastvo prevladavajući segment zaštite i spašavanja te zahvalio vatrogascima na pomoći na dislokacijama i prilikom sanacije poplavljenog područja u Gunji, ali dodao kako nije optimista glede dobrovoljnog rada kao modela funkcioniranja vatrogastva. Perinić se složio i da model financiranja vatrogastva nije dobar te kako u novom zakonu u vatrogastvu treba uvesti ravnopravnost javnih i dobrovoljnih postrojbi i rasteretiti jedinice lokalne samouprave prevelikih obveza u tom smislu. Ipak Perinić je na kraju rekao i kako je teško rješavati takve probleme jer i u ovom segmentu društva vladaju parcijalni interesi koje prati nedostatak iskrenosti prilikom rješavanja problema.
Na pitanje pročelnika za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela Veljka Bertaka o problemima s ustrojstvom civilne zaštite Perinić je odgovorio kako se očekuje donošenje novog Zakona o civilnoj zaštiti koji bi trebao suspendirati sadašnji zakon o zaštiti i spašavanju i koji bi trebao riješiti sadašnje prijepore, no, kako je njegov stav da Civizlna zaštita zapravo nisu postrojbe koje treba mobilizirati već sustav, sačinjen od postojećih snaga kao što su komunalna i slična poduzeća, koje treba staviti u funkciju civilne zaštite.
Po završetku sastanka izaslanstvo DUSZ-a je posjetilo DVD Dugo Selo gdje su upoznati s njihovim radom i raspoloživim vozilima te opremom, a predsjednik DVD-a Tomislav Šarić uručio je ravnatelju Periniću plaketu koju društvo dodjeljuje DUSZ-u prigodom 120 godina rada.

 Skip to content