Zadnji dan škole – prvi dan dugih ljetnih praznika!

Danas je zadnji dan nastave u školskoj godini 2014./15., a za sve kojima su uspješno zaključene ocjene počinju dugi ljetni praznici, dok će ostali, manje sretni/spretni s negativnim ocjenama u sljedećem razdoblju umjesto popravnih ispita pohađati dopunsku nastavu, koja je novitet u školskom sustavu.

Tako doznajemo u Osnovnoj školi Josipa Zorića, gdje je danas vrlo živo i užurbano, osnovnoškolske klupe napušta 129 osmaša, dok je upisano 105 prvašića, i to u 5 odjeljenja. Kako je istaknula ravnateljica Škole Mara Mamuza, u svakom razredu proglašen je učenik godine, dok je za učenika/cu generacije proglašena Mateja Ivanda, učenica osmog razreda. No, ravnateljica primjećuje i negativni trend, a to je ispisivanje učenika radi emigracije. Posebno ju zabrinjava iseljavanje obitelji, kao što je slučaj u njihovoj Školi, sa četvero školske djece. Radi se o negativnom trendu koji nije svojstven samo u OŠ Josipa Zorića već zahvaća i ostale škole na ovom području.

Tako je, prema riječima ravnatelja Osnovne škole Ivana Benkovića Branko Goleš, ove godine iz njihove škole, zbog istih razloga, ispisano 15-ero učenika, što nije mala brojka, a može se naslutiti kako će se trend nastaviti. Inače, tekuću školsku godinu zaključilo je 90 osmaša, dok u jesen po prvi puta u njihovu školu kreće 110 prvašića. Oni će biti raspoređeni u 4 razredna odjeljenja što nije lak zadatak s obzirom da će u svakom razredu morati biti smješteno do 28 učenika. „Na žalost naši kapaciteti ne omogućavaju otvaranje još jednog odjeljenja za prvašiće, a sve zainteresirane za jedno razredno odjeljenje produženog boravka (kojeg OŠ Josipa Zorića zasada nema) moramo uvažiti“, istaknuo je ravnatelj Goleš. Dodaje još kako broj upisanih prvašića ne odstupa od prijašnjih godina, i kako se on konstantno kreće oko 100-tinjak učenika.

Dok u OŠ Ivana Benkovića kreće mirnije radno razdoblje, u OŠ J. Zorića biti će bučno i prašnjavo. Naime, sa sutrašnjim datumom otvara se gradilište te započinju radovi na rekonstrukciji školskog krovišta. Radi se o investiciji vrijednoj 1,9 milijuna kuna koju pokriva proračun Zagrebačke županije. Planirana je zamjena kompletnog limenog krovišta izgrađenog na početku ’90.-ih godina prošlog stoljeća, a koje je počelo prokišnjavati, posebice u sportskoj dvorani. Izvođač radova je tvrtka Graditeljstvo i trgovina Perić d.o.o. iz Zagreba, a radovi će, naravno, morati biti završeni do 7. rujna, kada počinje nova školska godina.

Do tada učenici mogu uživati u dugim ljetnim praznicima, a s obzirom da hrvatski učenici imaju najduže praznike u Europi, klinci iskoristite ih na najbolji način!Skip to content