Započelo natjecanje robotike Croatian Makers Lige za Regiju Sesvete u Dugom Selu

Danas je u Osnovnoj školi Josipa Zorića održano 1. kolo natjecanja robotike Croatian Makers Lige okupivši 11 ekipa iz devet škola s područja Regije Sesvete, među kojima je i ekipa Škole domaćina te ekipa Osnovne škole Rugvica. Mladi robotičari i zaljubljenici u tehniku morali su sastaviti mBot robote, uz programe koje su prethodno osmisli. Iste robote morali su voziti po zadanoj stazi koja je podijeljena u 16 etapa, od kojih se svaka posebno boduje, te se radi ukupni i pojedinačni plasman na nivo cijele Hrvatske. U natjecanju sudjeluje 220 osnovnih škola s više od 1.000 doniranih robota koji su osigurani kroz projekt Croatian Makers.
Naime, Croatian Makers liga projekt je Udruge IRIM koju su osnovali Nenad i Rujana Bakić, koji kroz donacije nastoji opremiti i potkanuti interes u školama i drugim organizacijama koje rade s mladima – za robotiku i automatiku te općenito tehnologiju budućnosti, a sve sa ciljem omogućavanjem širokog uključivanja robotike i programiranja u edukaciju učenika osnovnoškolskog uzrasta. CM liga prva je robotička liga u Hrvatskoj pokrenuta kao privatna filantropska inicijativa. Po završetku natjecanja najuspješnjie ekipe bit će nagrađene još naprednijim robotima.
Prilikom današnjeg početka natjecanja u OŠ Josipa Zorića natjecateljima i njihovim mentorima obratila se ravnateljica Škole domaćina Mara Mamuza zaželivši im puno uspjeha, a uz otvorenje upriličen je i prigodni kulturno glazbeni program u kojem su nastupile grupe učenika OŠ Josipa Zorića. U natjecanju su nastupile ekipe OŠ Iver, OŠ Vukomerec, OŠ M. J. Zagorke iz Trnave, OŠ Sesvetska Sela, OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ V. Novak, OŠ J. Zorića, OŠ Rugvica te ekipa ISKRA – Centra za edukaciju i savjetovanje, a danas je odigrano prvo od šest kola koje se moraju održati u narednom razdoblju.
Na kraju želimo dodati kako vjerujemo da među dugoselskim učenicima ima novih talenata u robotici, s obzirom da u našem gradu već postoji dvostruki svjetski viceprvak u robotici, kao i prvak u Europi – maturant Srednje škole Dugo Selo Branimir Ćaran, koji je prošle godine na Svjetskom natjecanju iz robotike u Kini, zajedno sa svojom ekipom, osvojio dvostruko srebro, uz zlato na europskom prvenstvu.Skip to content