Zlatni sjaj eko statusa Dječjeg vrtića Dugo Selo

Današnjom svečanošću u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu, a u organizaciji udruge Lijepa naša i Hrvatskog povjerenstva europske Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), Dječji vrtić Dugo Selo stekao je ZLATNI status međunarodne Ekoškole, čime su po 6 put obnovili status tijekom 10-godišnjeg kontinuiranog rada i provođenja aktivnosti u sklopu međunarodnog programa Ekoškola/vrtić.

„Nakon toliko godina rada gdje smo svi zajedno radili – djelatnici, djeca i s njihovim roditeljica, sa zajednicom i u zajednici, danas smo sretni što se taj rad prepoznao i što smo nagrađeni zlatnim statusom. No, time ne staju naše aktivnosti, već idemo dalje s istim programom i unaprijediti naš odgojno obrazovni rad i sve što djeca mogu steći kroz ove aktivnosti, uz težnju prema sljedećem nivou međunarodnog programa Ekoškola i vrtića – dijamantni status“, poručila je ravnateljica dugoselskog zlatnog Dječjeg vrtića Dugo Selo Draženka Sesan.

Dječji vrtić Dugo Selo je 9. generacija u provođenju programa i smjernica Eko škole/vrtića. Nakon što su se uključili 2008. godine i započeli s provođenjem odgojno-obrazovnog programa temeljenog na ekološkim standardima, već sljedeće godine stječu eko status. Prema definiranim kriterijima statusi se svake dvije godine obnavljaju te ukoliko odgojno obrazovna ustanova dokaže kako je provedba programa, prema zacrtanim smjernicama otišla “korak dalje”, produbila i proširila rad na izabranim temama, tada se status i unaprjeđuje. Dugoselskom Dječjem vrtiću njihov status je unaprijeđen 6. put. „Naš cilj je jasan – želimo da vrtić postane model ekološkog življenja i ponašanja, u kojem djeca dobivaju prve poruke i modele ekoloških i zdravih stilova života, te ih želimo pripremiti da postanu aktivni članovi održivog društva“, poručuju iz Vrtića.

Na današnjoj svečanosti u Zagrebu u ime Dječjeg vrtića Dugo Selo nazočile su koordinatorica projekta Eko škola/vrtić Romana Pejčić i voditeljica potprojekta „Veliki lov na biljke“ Ivana Kralj koje su među brojnim predstavnicima preko 300 odgojno obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske primile vrijedna priznanja, a koja im je uručio predsjednik udruge Lijepa naša dr.sc. Ante Kutle.

„To je za Vrtić prije svega jedna velika afirmacija, svih djelatnika zajedno, jer bez timskog rada svih nas to ne bi mogli postići, ali i velikog truda odgajatelja i maksimalnog uključivanja roditelja – to nam je jedna velika satisfakcija“, kazala je koordinatorica Romana Pejčić koja je u realizaciju provođenja projekta Eko škola/vrtić uključena od samog početka. Ivana Kralj kao voditeljica potprojekta „Veliki lov na biljke“ zajedno s Nikolinom Baček, Lanom Đuranec, Nikolinom Kokot, istaknula je važnost senzibilizacije djece za odgovorno ponašanje prema prirodi, koja na taj način ujedno utječu i na svoje roditelje, a upravo „Velikom lovom na biljke“ nastojalo se educirati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje.

Nova Zelena zastava koja im je prilikom današnje svečanosti uručena uskoro će se zavijoriti u vrtićkom dvorištu, poručuju na kraju iz Vrtića.Skip to content