Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja: Otvoren Dom hrvatskih branitelja

U organizacija Grada Dugog Sela i braniteljskih udruga, obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja bogatim programom. Započeo je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomen obilježju hrvatskim braniteljima, nakon svečanog mimohoda služena je sveta misa u crkvi sv. Martina. Svečano i puno emocija bilo je otvorenje Doma hrvatskih branitelja na Arcusovom trgu.

Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima
Polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima započelo je današnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Počast je odalo vodstvo Grada – gradonačelnik Nenad Panian sa zamjenicima Jasminkom Kokot Bambić i Nikolom Tomincem, gradski vijećnici predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Darjanom Budimirom, predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga: HVIDR-e Dugo Selo i Velika Gorica te Zajednice udruga HVIDR-a Zagrebačke županije, Hrvatskih vitezova-ratnih veterana 91. Dugo Selo, Rugvica, Brckovljani te Zagrebačke Županije, Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Crne mambe, UHDDR Sesvete, stranačka izaslanstva HDZ-a, Nezavisne liste dr.N.Paniana te Nezavisne liste Siniše Kljajića. Okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika i zapovjednik 53. dugoselskog samostalnog bataljuna Nikola Tominac.
Ovo je važan datum, dan ponosa za svakog građanina Hrvatske, prisjećamo se onih koji su dali živote za našu Domovinu, naših sugrađana. To su: Željko Filipović, Ivan Keser, Božidar Huzanić, Anto Salapić, Ivan Horvatić, Vlatko Margetić, Filip Marušić, Ivan Bešenić, Ratko Grozdek, Ante Kolovrat, Siniša Hodžić, Davor Ljubanović, Stjepan Leskovari, Milivoj Halar, Željko Kovačević, Mato Herdoman, Josip Rožić, Darko Cimaš.

Otvoren Dom hrvatskih branitelja: U sjećanje na one koji su dali najviše – život za Domovinu
Njihova imena uklesana su na spomeniku, a njihova slike nalaze se u Memorijalnoj sobi Doma hrvatskih branitelja koji je danas svečano otvoren u sklopu proslave na Arcusovom trgu. Prije otvorenja, a nakon polaganja vijenaca, održana je sveta misa za poginule branitelje u Župnoj crkvi sv. Martina biskupa koju je predvodio župnik vlč. Slavko Kresonja. Dio obilježavanja Dana pobjede bio je svečani mimohod predvođen braniteljskim udrugama koji je prošao ulicama Dugog Sela, od Arcusovog trga do crkve praćen zvucima Limene glazbe KUD-a „Preporod“.
Otvorenje dugoočekivanog dugoselskog Doma hrvatskih branitelja bio je emotivan trenutak, posebice za članove obitelji poginulih branitelja. Vrpcu je svečano prerezao Matej Halar, otac Milivoja Halara u društvu ratnog zapovjednika Tominca. Prostor je blagoslovio župnik Kresonja podsjetivši „na one koji su dali život kako bi mi danas živjeli u radosti, slobodi i miru“. Predsjednik HVIDR-e Željko Galović zahvalio je Gradu na objektu, mjestu iz kojeg će izlaziti ideje, zajednički raditi i pokazati vlasti kako u braniteljima imaju partnera. Prostor je to koji će održati sjećanje na one koji su dali najviše, naše poginule, naše dečke, kazao je gradonačelnik Panian napomenuvši kako nije on započeo projekt, ali ga je zdušno podupirao. „Ovo je prostor u kojem će mladi naraštaji učiti što smo mi bili spremni učiniti i dati za svoju Domovinu, učiti o našoj prošlosti, ali i budućnosti. Predajemo ga u ruke onima koji su branili, mladim generacijama usadit će u srca pojam Domovine, napretka i ostanka u njoj. Želim da se ovaj prostor iskoristi na najbolji mogući način, a Grad će im uvijek biti na pomoći“, izjavio je Panian kojem je uručena i majica HVIDR-e. Proslavi su nazočili mnogi uzvanici. Čestitke povodom Dana pobjede kao najvećeg dana u novijoj povijesti hrvatske države, uz sjećanje na važnost operacije Oluja zajedništvo koje je tada vladalo, s pozornice su uputili brojni govornici. Ispred Zagrebačke županije obratio se dožupan Hrvoje Frankić, gradonačelnik Nenad Panian te predsjednici udruga HVIDR-e Dugo Selo Željko Galović, Crnih mambi Ivica Šafarić Ninja, Hrvatskih vitezova Dugo Selo Damir Mesić te Vitezova Zagrebačke županije Nenad Geri. Također, kao poseban gost, dugoselskoj proslavi nazočio je i glumac Božidar Alić. Za 22. obljetnicu proslave „Oluje“ zapaljene su 22 baklje, a proslava je nastavljena kulturno-umjetničkim programom.Skip to content