20. godina manifestacije „Vincekovo na Martinu“: Jučer otvorenom izložbom fotografija i kušanjem mladih vina najavljena današnja vinska svečanost na Martin bregu

Martin breg nadaleko je poznat po svojim vinogradima i kletima pa ne čudi što su Dugoselci prije dvadeset godina počeli zajedno obilježavati, uz Martinje, važan blagdan za vinorodne krajeve – Vincekovo koje pada na 22.siječnja. Proslava je ove godine počela dan ranije i to retrospektivnom izložbom fotografija koju je u prostoru Male galerije u Kolodvorskoj 3 upriličilo Pučko otvoreno učilište Dugo Selo.
Ova svojevrsna sinoćnja uvertira, prije današnjeg centralnog obilježavanja u gradskom vinogradu podno stare crkve na martinskom bregu, pobudila je veliko zanimanje javnosti. Događanju je nazočio dogradonačelnik Pavo Jakovljević. Izložbu je predstavila voditeljica POU Centra za kulturu Nadica Kozić. U 364. broju, davnog 31.siječnja 1997.godine, novinari „Dugoselske kronike“ zabilježili su riječima i slikom prvo izdanje manifestacije „Vincekovo na Martin Bregu“ kada su „svetomartinski vinogradari dozvali usnule čokote i tako oživjeli stare običaje posvećenja vinove loze u čast Sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara“. Od tada do danas ti se trenuci ovjekovječuju i čuvaju u arhivi, dokazujući respektabilan kontinuitet njegovanja i doprinosa očuvanju tradicije i baštine, podsjetila je Kozić.
Sjećanja i anegdote iz tih, ali i bližih, vremena izmamljivale su osmijehe na lica, a sto posto je sigurno kako je tome pridonijelo i kušanje mladih vina u organizaciji Vinogradarsko-vinarska udruga „Terra Sancti Martini“. Članovi udruge na kušanje su ponudili 50-tak uzoraka, što bijelih što crnih vina. S obzirom na prošlogodišnju povoljnu godinu i dobar urod grožđa, sva su vina kvalitetna, kazao je predsjednik udruge Boris Mahač. I on se osvrnuo na početke, kada su Grad, Turistička zajednica i POU Dugo Selo prepoznali turistički potencijal ovakvog načina obilježavanja Vincekova. Dobro vino ne ide bez dobrog zalogaja pa su kušačima bili ponuđeni sirevi nagrađivane sirarke Romine Zadravec, nositeljice OPG-a Jadanec-Čutura iz Kusanovca iz susjedne Općine Brckovljani. Enologija i gastronomija te kultura mogu itekako biti okosnica turističkog predstavljanja dugoselskog kraja i okolice, čulo se na ovom događanju. Nedjeljiv dio obilježavanja Vincekova je i KUD „Preporod“ čija je Ženska vokalna skupina „Koledarice“ bila zadužena za glazbeni dio programa. Dobro raspoloženje, uz klavirsku pratnju svog voditelja Ambrozija Puškarića, podigle su pjesmom, a stihove o vinu znali su i posjetitelji.
Odlična atmosfera očekuje se i danas na Martin bregu, kada će dugoselski vinari u gradskom vinogradu tradicionalno obaviti prvu ovogodišnju rezidbu vinove loze, okititi trsje kobasicama i drugim suhomesnatim proizvodima te zaliti vinom. Obred rezidbe za dobru vinorodnu godinu predvodit će vinar Josip Kulaš, početak je zakazan za 18 sati. KUD „Preporod“ pratit će rezidbu prigodnim pjesmama. Kuhano vino i kobasice dio su tradicionalne gastro ponuda nakon rezidbe, a pripremit će je dugoselski vatrogasci. Stoga, ako ste propustili sinoćnji uvod dođite na finale i nazočite proslavi Vincekova – službenog početka nove vinogradarske godine.Skip to content