OBILJEŽENO 20. VINCEKOVO NA MARTIN BREGU

„Kad na Vincekovo sunce grije, onda se vino u bačvu lije“, kaže stara uzrečica, a sudeći po sunčanom danu 22.siječnja i nova vinska godina trebala bi biti dobra. No, prije toga treba trsje zbuditi, a to su u gradskom vinogradu na Martin bregu učinili članovi Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra sancti Martini“ na obilježavanju dvadesetog po redu „Vincekova na Martinu“, uz potporu Turističke zajednice Grada Dugog Sela, pokroviteljstva Grada i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem.
Kako se moglo čuti, ova okrugla obljetnica svjedoči o čuvanju tradicije i baštine, a vinogradarstvo/vinarstvo svakako je dio dugoselske prošlosti i sadašnjosti, ali i budućnosti. Na značaj blagdana Sv.Vinka, prvog u kalendarskoj godini i kojim simbolično počinje nova vinogradarska sezona, okupljene je podsjetio predsjednik Udruge Boris Mahač. Dugoselska vina redovito osvajaju prve nagrade, kazao je gradonačelnik Stipo Velić zaželjevši vinogradarima dobru vinsku godinu. Na izložbu fotografija iz arhive „Dugoselske kronike“ otvorenu dan ranije u Maloj galeriji, a koje govore o dvadeset godina dugoj povijesti obilježavanja Vincekova u Dugom Selu, podsjetila je Nadica Kozić, voditeljica Centra za kulturu POU-a.
„Trsek moj zbudi se, duge si spal, od Miholja do Vincekova niš nesi nam dal…“, dobro poznatim riječima započeo je ceremonijal prve ovogodišnje rezidbe vinove loze koji je predvodio meštar Josip Kulaš uz svesrdnu pomoć Željka Melića i Kreše Šantića. Nakon tradicionalnog ukrašavanja kobasicama i drugim suhomesnatim proizvodima, prvi trs je orezao i vinom zalio predsjednik Udruge Boris Mahač. Trsje je pomogao glazbom buditi KUD „Preporod“. Nakon zajedničke pjesme u čast blagotvornim kapljicama, posjetiteljima su ponuđeni kuhano vino i kobasice za što su bili zaduženi članovi DVD-a Dugo Selo.Skip to content